неділя, 19 серпня 2007 15:46

Родина Павлових робить повітряних зміїв

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сніжана Павлова чекає вітру, щоб запустити ”дельтаплан”. Вона щодня торгує повітряними зміями на Куренівському ринку Києва
Сніжана Павлова чекає вітру, щоб запустити ”дельтаплан”. Вона щодня торгує повітряними зміями на Куренівському ринку Києва

На Куренівському ринку столиці Сніжана Павлова, 30 років, продає повітряних зміїв. Один, схожий на дельтаплан, ширяє над прилавками з сантехнікою та інструментами. Жінка тримає його на тонкій волосіні. На плечі — сумка зі скрученими в трубку зміями.

— Дивись, тату, змій літає! — хлопчина смикає за руку батька. Той питає в Сніжани ціну іграшки.

— Від 10 до 60 гривень, — відповідає. — Оцей "дельтаплан" за п"ятнадцять віддам.

— Мій малий упорається?

— У мене трирічний племінник, і вже запускає змія, — запевняє жінка. — Волосінь завдовжки до 40 метрів має бути акуратно намотаною на дерев"яну ручку. Спочатку метрів із десять розмотайте. Як зніметься вітер, підкидайте змія — і він злетить угору. Далі потихеньку розкручуйте моток — і змій летить.

Батько та син ще хвилину розглядають змія і рушають далі.

— Нічого, повернуться, — усміхається Сніжана. — Усі так — спершу напитують ціну, йдуть. А вдома помріють трохи й тоді приходять купувати.

Полотнище з логотипом партії взяли за п"ять тисяч гривень

Повітряних зміїв робить старший брат Сніжани, 35-річний Ярослав Павлов. 8 років тому навчився у знайомого. Потім накупив на ринку в Хмельницькому кілька моделей — "кобру", "зірку" й "літак". Удома розбирав і складав заново. Потім навчив Сніжану та брата Владислава робити прості моделі. Родина Павлових тоді жила у Вінниці. Зміїв продавали на міському ринку. Так заробляли на життя. На літо подалися до Криму. Згодом об"їздили чи не всі обласні центри. Тепер три брати й дві сестри перебралися до Києва.

— Щоразу, як приїздимо зі зміями у нове місто, починається ажіотаж, — каже Сніжана. — Спочатку продаємо до 60 штук за день. За кілька місяців городяни отоварюються — й продаж падає. Тоді переїжджаємо до іншого міста. Затримуємося на два-три місяці.

Простого змія, приміром "капітан-кобру" — ромб завдовжки 60 см, Павлови роблять не довше ніж півгодини.

Із семи тонких дерев"яних рейок склеюють каркас. Степлером прикріплюють на ньому поліетиленову плівку. Прив"язують моток волосіні. "Капітан-кобра" коштує 10 грн. Навчилися робити зміїв у формі літака.

— Найкращий змій — це "зірочка", — приєднується Ярослав. Він торгує поряд велосипедами. — Іноді мені замовляють великі конструкції, з розмахом крила понад три метри. "Літаки" й "дельтаплани" великими не робимо: вони зламаються від пориву вітру. А "зірочка" витримає.

Дорогих зміїв Ярослав Павлов робить із легкої синтетичної тканини — плащівки. Купує її в магазинах тканин. Змія-"зірку" прикрашає китицями, чіпляє хвіст. Такого, завдовжки 1,5 м, виготовить на замовлення за 70–100 грн.

— Потягне навіть надувний матрац по воді, — запевняє Павлов. — Можна прив"язати відеокамеру для зйомок з висоти пташиного лету. Не сумнівайтесь, витримає.

Зміїв купують на перепродаж. По 30–50 штук брали в Грузію, Росію та Сполучені Штати. Якось замовили завдовжки понад 10 м. Ярослав купив парашут, розпоров. Потім зшив прямокутне полотнище. На ньому треба було намалювати логотип політичної партії. На цю роботу пішов тиждень. Заплатили 5 тис. грн.


Скільки коштують змії


 модель  розмах крила, см
 ціна, грн
 "капітан-кобра"  60  10
 "дельтаплан"  80  15
 "літак"  100  20
 "зірка"  120  30
Зараз ви читаєте новину «Родина Павлових робить повітряних зміїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути