пʼятниця, 14 липня 2017 00:15

Роботодавець оплачував обіди

— За фахом я кондитер, моя спеціалізація — оформлення готових виробів, — каже львів'янка Оксана Баркус, 28 років. Повернулася із заробітків у Польщі.

— У Львові працювала в невеликій пекарні, потім у кондитерській мережі. Платили непогано. Дізналася, що офіціанти заробляють удвічі більше за кондитерів. Розсердилася та звільнилася. У Польщі роботу допомогли знайти колишні роботодавці. Вони співпрацювали з поляками. Мені вислали запрошення, оформила робочу візу. У Кракові перший тиждень жила в хостелі. Платила 6 євро за місце. Потім — у власників ресторану. Робітникам віддали прибудову до приватного будинку. Зі мною жили ще дві працівниці.

Я оформлювала торти, тістечка, капкейки, цукерки. Платили 7 злотих за годину — це 49 гривень. Працювала з шостої ранку до 15:00. Ресторан-кондитерська розташований у центрі міста. Працівникам віддавали безкоштовно солодощі з невеликими дефектами, що не виставляли на продаж. За два місяці заробила 24 тисячі гривень.

49-річна Світлана Квас із міста Рокитне на Рівненщині працювала посудомийкою в студентській їдальні у Варшаві з квітня по липень.

— Їхала офіційно на роботу в ресторан посудомийкою та прибиральницею. Це в центрі Варшави великий і модний заклад. Але не витримала навантаження. Вік уже не той. Пропрацювала місяць. Власники щедро розрахувалися — заплатили майже 15 тисяч гривень. Потім знайшла вакансію посудомийки в студентській їдальні в університеті. Зарплата менша, але надавали безкоштовні обіди й кімнату в гуртожитку. І графік підходив — робота з ранку і до 17:00. Решта часу — вільна. Мала два вихідні на тиждень. Змогла погуляти столицею, відвідати храми, пам'ятки архітектури. Додому привезла 22 тисячі гривень. Купила новий холодильник, пральну машинку. Восени знову поїду на роботу в Польщу на три місяці. Треба збирати гроші на ремонт квартири доньці.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавець оплачував обіди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути