четвер, 02 вересня 2021 07:11

Дозволили відключати комунальні послуги за борги

Із 20 серпня скасували мораторій на відключення від комунальних послуг боржників. Виняток — регіони, що перебувають у червоній зоні.

Раніше під час карантину та 30 днів після нього забороняли нараховувати пеню та штрафи, припиняти надавати комунальні послуги боржникам.

— Уряд хоче трохи ­зменшити борги за комунальні перед новим сезоном. Тому й зняли мораторій наприкінці літа. Розраховують, що за осінь люди частину заборгованості покриють. Це рішення для влади непопулярне, — розповідає економіст Андрій Новак, 48 років. — В Україні борги по газу становлять понад 20 мільярдів гривень. За електроенергію українці винні понад 25 мільярдів, вивезення побутових відходів — близько 8 мільярдів. Якщо йдеться про багатоквартирні будинки в цілому, загальна заборгованість по всіх видах послуг наближається до 60 мільярдів гривень.

Ще не зрозуміло, які будуть остаточні ціни на опалювальний сезон. По електроенергії бачимо зниження вартості частково по певних категоріях, об'ємах споживання. Не відомо, які розцінки будуть по газу й інших послугах. До вартості електроенергії, газу, прив'язані ціни на гарячу воду, опалення. Остаточні тарифи матимемо не раніше жовтня. Тоді можна буде порахувати, як зміниться розмір платіжки на новий опалювальний сезон. Міністр фінансів недавно заявив, що грошей на субсидії бракує — потрібен перегляд держбюджету. Це свідчить, що кошти з цієї програми використовують на інші цілі. Тому безпосередньо на субсидії їх не вистачає. Крім того, уряд практично щороку робить жорсткішими критерії на право отримання пільг щодо оплати комунальних послуг. Усе менше українських родин можуть їх оформити. До того ж розмір субсидій практично не змінюється, не враховується інфляція.

Комунальники за повторне підключення послуг беруть від 600 до 2 тис. грн, залежно від регіону.

— Споживачам із заборгованістю раджу оформити договір реструктуризації, — продовжує Андрій Новак. — Майже у 100 відсотках випадків постачальник погоджується на це. Бо так може розраховувати на повернення хоча б частини коштів. На час дії договору про реструктуризацію ніхто не має права відключати чи обмежувати надання комунальних послуг.

— Зняття мораторію допоможе скоротити заборгованість за комунальні послуги, — говорить економіст Олександр Охріменко, 56 років.

— Якщо брати європейський досвід, там ніколи такого не було — людина не платить, а її не можна відключати від послуг. Усі розуміють, що це не логічно. В Україні ми ще живемо радянськими уявленнями. Тоді ніхто не відключав комунальних послуг. Це створило проблему — заборгованість населення щороку зростає.

Найбільше населення винне за газ і опалення. На третьому місці — електроенергія. Можливість відключення послуг стимулюватиме недобросовісних громадян платити. В Україні є люди, які отримують малу зарплату та пенсію, але не допускають боргів. А є ті, хто заробляє пристойно, але за комунальні не платить принципово. Хтось накопичує борги через певні обставини. Наприклад, людина поїхала на заробітки за кордон. Доки не повернеться, не сплатить. Раніше в Україні штрафували за борги, нараховували пеню. Потім це скасували. Якщо до боржників не застосовувати методів примусу, неплатежі зростатимуть.

Після скасування мораторію масових відключень житла від газу, електрики, води, каналізації не буде. Коли людина не доплатила невелику суму, її не чіпатимуть. Це нікому не вигідно. Йдеться про великі суми заборгованості, коли не платять роками. До того ж не всі послуги можна відключити. Наприклад, опалення в багатоквартирному будинку.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили відключати комунальні послуги за борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути