Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2013 00:15

П'ять копійок на чай залишають за погане обслуговування

Автор: Підготував Володимир Мукан
 

— Накинув "десятку" за стрижку, то перукарка ледь не пилинки здувала з моєї голови. Навіть вуса підрівняла, хоч я її не просив, — розповідає 39-річний Олександр Калинець із Черкас. Він два місяці тому почав залишати чайові у перукарні на бульв. Шевченка, де обслуговувався до того три роки.

— Ця дівчина й раніше стригла непогано. Але після чайових стала більше розмовляти, радити різні зачіски.

Чайовими заохочують перукарів, офіціантів і портьє. Доплачують їм 10% вартості послуг. Хто дає менше, виявляє скупість, вважає викладач зі столичного Центру ділового етикету Едуард Власенко, 33 роки:

— Якщо вам, наприклад, піднесли валізу біля готелю або таксист порушив правила заради вас, досить дати за клопіт 8-16 гривень. Заправнику вистачить 2-5. За це він ще й скло безкоштовно помиє.

Едуард залишає чайові за швидке обслуговування або допомогу. Має з собою для цього 2- та 5-гривневі купюри.

— Дріб'язок треба, коли плачу карткою. Торік мав зустріч із замовником у "Львівській майстерні шоколаду" на Андріївському узвозі. Приніс нетбук показати презентацію, а той розрядився. Офіціант за мить під'єднав подовжувач і протягнув його до розетки. Я раптом розкашлявся. Він пастилки від кашлю приніс. За каву я 18 гривень із кредитки заплатив. А на чай офіціанту менше 50 не лишалося. Стільки й дав.

Доплачують зазвичай у закладах, де ціни вищі за середні.

— У таких недорогих фаст-фудах, як "Пузата хата" та "Макдональдз", чайові не заведені. А от у кафе, де замовлення роблять не на касі, плата за чемність — звичне явище. Грошова подяка популярна і в таксі.

За погане обслуговування залишають 5-50 коп. на чай. Своє невдоволення не виказують уголос.

— Половина людей не дають на чай. Тому недбалий офіціант чи перукар не зробить висновків, коли не отримає додаткових грошей. А 5 чи 10 копійок його образять.

У США чайові включають у вартість страви

— У Японії за чайові образяться. Там вважають, що всі послуги мають надавати якісно. Якщо дав бармену на чай, отже, доти він погано обслуговував тебе. У США зазвичай додають 15-20 відсотків зверху. В багатьох ресторанах ця сума входить до вартості послуг, — розказує Едуард Власенко.

У Туреччині, Єгипті та Кіпрі дають $1 чайових. У Франції, Німеччині та Італії — 7-10% від суми замовлення.

600 гривень чайових має за день офіціант

23-річна Юлія Савенко працює офіціанткою у столичній кав'ярні "Kофе-хаус" на вул. Саксаганського. Отримує зарплату 800 грн, але основний заробіток — чайові.

— За день маю 150-200 гривень. Інколи буває і 600. Із цих грошей щоденно 50 гривень віддаю прибиральниці й бармену.

Серед іноземців найскупіші німці — у найкращому разі насипають жменю дрібних монет. Китайці й американці залишають 50-100 грн.

Зараз чайових поменшало. Багато іноземців думають, що вони входять у вартість страви.

Зараз ви читаєте новину «П'ять копійок на чай залишають за погане обслуговування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути