вівторок, 30 січня 2018 06:20

Виробники намагаються зробити товар дешевшим. Через це страждає якість

— В Україні постійно зростає собівартість продуктів. Основні причини — знецінення гривні й підвищення зарплат, — каже директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки.

— Якщо національна валюта не зміцниться, то запланована інфляція в дев'ять відсотків перетвориться на 12 або 15. Продукти подорожчають щонайменше на 12 відсот­ків. А деякі — на 20–25.

Торік в Україну завезли більше імпортних продуктів. 2018-го їх кількість зросте?

— Почали завозити більше риби, бо є попит. Вона не така дорога, як м'ясо. Тому її частіше купують. Зросла кількість сирів із Польщі й Нідерландів. Зараз у магазинах представлено трохи більше 10 відсот­ків закордонних продуктів. Імпорт зростатиме.

Чому польські сири дешевші, ніж вітчизняні?

— У Польщі багато молока, а в нас його бракує. Молочних продуктів завозитимемо ще більше. Щоправда, Держпродспоживслужба, яка контролює якість, виявила чимало порушень із боку польських виробників.

Є претензії до якості наших продуктів?

— Так. Виробники намагаються зробити товар дешевшим. Через це страждає якість. Цього року Держпродспоживслужба отримала додаткове фінансування. Зможе активніше проводити перевірки. Це позитивно вплине на якість продуктів, товарів і послуг.

Як можна знизити ціни?

— По-перше — потрібно підтримувати конкуренцію. Наприклад, у Німеччині за рахунок великої кількості торгових мереж, оптових продавців, виробників, імпортерів, товари коштують дешевше.

По-друге — необхідно поступово знижувати податок на додану вартість для харчів. З 20 відсотків перейти на 15, потім — на 10. В Україні це можливо зробити.

Зараз ви читаєте новину «Виробники намагаються зробити товар дешевшим. Через це страждає якість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути