Більш як утричі зросла ціна на гречану крупу за два роки. Столичні супермаркети продають кілограмову упаковку від 17,5 грн. На базарах крупу на вагу продають і по 20 грн/кг.
Прем'єр-міністр Микола Азаров звинуватив у накручуванні цін торговельні мережі. Переробні підприємства нібито відпускають крупу по 4 грн/кг, а на полицях магазинів вона у кілька разів дорожча. Власники крамниць наживаються на попиті, вважає прем'єр.
Насправді ситуація інша, запевняє 23-річний Роман Сластьон, експерт Українського клубу аграрного бізнесу:
— Торік в Україні зібрали гречки менше потрібного, 130 тисяч тонн при річній потребі країни у 200 тисяч тонн. Фермери допродують залишки нелущеного зерна гречки. У перерахунку на кілограми — по 8 гривень. Після обробки, без полови собівартість кілограма готової крупи зростає до 15 гривень. Супермаркети продають на пару гривень дорожче. Дефіцит крупи збиралися покрити за рахунок імпорту із Китаю. Проте досі в Україну не завезли жодної тонни. Завозити гречку з Росії невигідно, бо там ціна ще вища.
Крупа може ще подорожчати. Проте покупці вже відмовляються від дорогої гречки. Збут упав на 30%, порахували в Українському клубі аграрного бізнесу.
— Беруть пшоно, вівсянку або рис. Ці крупи удвічі-тричі дешевші. Надалі гречку братимуть хіба що для дітей. Кажуть, на дітях не економлять, — говорить Сластьон.
Коментарі
3