вівторок, 15 листопада 2011 06:45

Половину валюти купують у міняйлів

Від початку листопада зникли понад два десятки пунктів обміну валют у центрі Києва. Меншає їх і в Дніпропетровську та Харкові.

— Це наслідки "паспортизації", нових правил обміну валюти Нацбанку. Суми обміну впали, й утримання обмінників стає невигідним для банків. Також зросли витрати на папір, копіювальні апарати. Треба оплачувати додатковий час роботи працівників. Тому обмінники закривають, — вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 33 роки. — Доти українські банки продавали 3 мільярди доларів на місяць, приймали 1,5–2 мільярда. Тепер обсяги обміну валюти в банках та їхніх обмінниках зменшилися вдвічі. Активізувалися вуличні міняйли. За місяць вони реалізують 1,5 мільярда доларів, тобто половину потрібного. Люди йдуть до них, тому що отримують неофіційну зарплату. Міняйлам не треба показувати паспорт. А банкам — треба. Там роблять копії паспортів. Відтак податкова може дізнатися про доходи громадян. Також до нелегального обміну вдаються малі підприємці. Їм необхідна іноземна готівка, щоб розраховуватися за імпортний товар і при цьому не засвітитися в податковій.

Зараз ви читаєте новину «Половину валюти купують у міняйлів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути