вівторок, 30 жовтня 2018 00:00

Подорожчає картопля, капуста і яйця

— У вересні подорожчали яйця, крупи, м'ясо, олія, хліб. Найбільше зросла ціна овочів борщового набору. Одна з головних причин — підвищення курсу долара наприкінці літа. Наслідки побачили у вересні-жовтні, — говорить 45-річний Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

— Крім того, продукти дорожчають через підвищення ціни на паливо. Це додало приблизно 1 відсоток до вартості. Україна активно почала продавати вітчизняну продукцію за кордон. Таким чином, ціни ще й зростають через зовнішній попит.

Вартість продуктів у регіонах відрізняється. Найдорожче коштують у Києві та Київській області. Найменші ціни на Тернопільщині. Це пов'язано з розміром середньої зарплати в області. На Київщині вона найвища — 13 659 гривень. У Тернопільській області одна з найнижчих — 7165. Крім того, на ціни впливає конкуренція. У наближених до полів регіонах ціни на овочі та фрукти не найнижчі. Йдеться про Херсонську, Миколаївську, Одеську області. Вартість менша там, де багато ринків і магазинів.

Якщо ціна продукту зростає на відсоток, на стільки ж падає попит на нього. Тому виробники намагаються приховати подорожчання. Наприклад, розфасовують крупи не по кілограму. А по 900 грамів. Хоча можна зустріти упаковки по 800–850. Водночас ціну не змінюють. Крім того, собівартість продуктів зменшують за рахунок дешевих інгредієнтів. Наприклад, у сік додають більше води замість сиропу.

Щоб збільшити продажі, супермаркети щотижня розпродають продукцію певного асортименту. Щоправда, інколи ціну не змінюють. Просто пишуть — акція.

До кінця року ще подорожчають м'ясо, овочі. Зокрема картопля, капуста. Морква і цибуля вже коштують дорого. Зросте ціна на яйця, соняшникову олію. Продовжить дешевшати гречка. Сьогодні попит на неї невеликий.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчає картопля, капуста і яйця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути