пʼятниця, 16 серпня 2013 05:45

Півтори тисячі гривень щотижня заробляє на смітнику

Автор: Підготувала Анна Усік
 

— Гроші не пахнуть. Коли отримуєш 900 гривень пенсії в місяць і не маєш за що прогодувати трьох дітей, то шукаєш будь-який спосіб заробити. Я щодня гребуся в смітті й маю по 1,5 тисячі гривень у тиждень, — розказує лучанин 38-річний Ярослав Федчик.

Чоловік два роки збирає склотару, макулатуру та брухт у сміттєвих баках міста та на сміттєзвалищах навколишніх сіл.

— 2010-го я втратив роботу, бо дали групу. Маю хворе серце, — розказує Ярослав Вікторович. — Пішов із підшипникового заводу, де отримував 2,5 тисячі гривень. Коли дали першу пенсію по інвалідності, додому було стидно повертатися. Жінка удвічі більше заробляла. Місяць сидів у хаті й не знав, чим зайнятися. Здав усю склотару, що назбиралася вдома. На пункті прийому познайомився з дядьком, який по смітниках бутилки збирає. Він і розказав, скільки такий бізнес приносить. Якось, коли синів випровадив до школи, рвонув на смітник. За два часа зібрав три мішка пляшок і 50 кілограм макулатури. Увечері додому привіз 70 гривень. Відтоді почав їздити "москвичем" на смітник по буднях.

Раніше я на Брищанське сміттєзвалище їздив, це за 17 кілометрів від Луцька. Тепер там усе окупірували бомжі й цигани. Якщо влізеш на їхню територію, можуть побити. Минулої зими одне одного мало не перерізали, коли знайшли в старому дивані 3 тисячі доларів. Я їжджу по сільських смітниках. У селі здати пляшки ніде, а пиво і горілку п'ють усі.

Жінка стидається, щоб я по місту мусор збирав. Боїться, що її знайомі побачать. А вона в обласній лікарні працює.

Пляшок найбільше після Дня незалежності і Нового року. З-під шампанського і горілки не збираю, бо їх приймають тільки на склобой по 2 копійки. Пластикові поштучно не здаю. Бо за одну теж 2 копійки дають. Пресую і збираю на подвір'ї до півтонни. За неї можна виручити 2,5 тисячі гривень. На кілограм треба 24 пляшки.

На сільських смітниках і біля сміттєвих баків у спальних районах міста конкурентів немає, а люди викидають багато корисних речей. Часто знаходжу старі лампові телевізори. Із них можна викрутити мідні котушки від 1,5 до 3 кілограмів. За кіло міді зараз дають 45 гривень, хоч до нового року платили 60.

У холодильниках і пральних машинках по 30-40 кілограм заліза. Якщо компресор викрутити — 1,5 кіло міді. Ще на грам 500 назбирається алюмінієвих трубок і рєшоток.

Урожай на метал перед святами, коли люди роблять ремонти. Тоді викидають старі чугунні труби, умивальники та бачки.

Мусором не гидую, хоча знаходив різне. Із собою вожу рукавиці, мішки й респіратор. Часто дохлих собак і котів викидають. Торік у листопаді знайшли із братом труп. Викликали міліцію.

Зараз вигідно заробляти на смітті

— Зараз вигідно заробляти на смітті, — говорить киянин Олексій Мамосюк. В інтернеті торгує ідеями для бізнесу. — Можна займатися його вивезенням і відкрити свою сортувальну станцію. Для цього доведеться купити чи взяти в оренду два сміттєвози й тисячу контейнерів. На техніку для збирання, сортування та утилізації відходів потрібно 400-500 тисяч доларів. Але бізнес окупиться швидко. Річний дохід становитиме 8-10 мільйонів гривень.

Можна домовитися з комунальними службами і прибирати за гроші одну з частин Києва. Ставите у спальному районі контейнери для сортування сміття. Окремо збираєте макулатуру, скло і пластик. Треба зо 30 працівників персоналу.

Зараз ви читаєте новину «Півтори тисячі гривень щотижня заробляє на смітнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути