Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2012 10:05

Після повернення Азаровим вкладів Ощадбанку СРСР піднімуться ціни

Автор: фото З САЙТА WWW.news.if.ua
  Економіст Андрій Новак: ”Борги Ощадбанку СРСР має віддавати Росія”
Економіст Андрій Новак: ”Борги Ощадбанку СРСР має віддавати Росія”

Українцям почнуть віддавати вклади радянського Ощадбанку. Таку заяву на засіданні колегії Мінфіну зробив 13 січня тодішній міністр фінансів Федір Ярошенко, 62 роки. Він доручив підготувати законопроект про компенсацію втрат від знецінених вкладів в Ощадбанк колишнього СРСР.

— Виплата вкладів та її форма залежатимуть від рейтингу Партії регіонів перед виборами у Верховну Раду, — говорить проректор Європейського університету, економіст Андрій Новак, 38 років. — Думаю, гроші почнуть видавати через півроку. Влада хоче зробити перед виборами кілька соціальних жестів, щоб продемонструвати турботу про громадян. Тому уряд і вдався до ініціативи — відшкодування боргу банку СРСР. Це повне повторення досвіду Юлії Тимошенко. За час її прем'єрства повернули 10 мільярдів карбованців. А всього українці вклали у банк СРСР — 120 мільярдів.

Чи реально повернути борги Ощадбанку СРСР?

— Про повернення і не йдеться. Бо повертати треба звідти, куди вони були перераховані. А гроші 1991 року за добу перерахували в Москву, за інформацією тодішнього президента України Леоніда Кравчука. Правонаступником СРСР є Росія, тому гроші має повертати вона. А виплати з українського державного бюджету — це повернення неіснуючих грошей неіснуючої країни. Так само робив уряд Юлії Тимошенко, брав гроші з держбюджету.

Звідки візьмуть ці гроші?

— У бюджеті на цей рік їх не закладено. Очевидно, приймуть зміни, щоб залучити новий ресурс. Є два способи: або взяти позики, а отже збільшити борг. Або ввімкнути друкарський верстат. Найімовірніше, запустять верстат, бо держборг України — 98,5 мільярда гривень, і зовнішні позики призупинені.

Як виплачуватимуть відшкодування вкладів?

— Це можуть бути облігації, купони на якісь товари чи готівка. Якщо даватимуть готівкою, то сума точно буде більшою за Тимошенкову, орієнтовно півтори — дві тисячі гривень. Якщо із залученням коштів будуть проблеми, даватимуть облігації. Виплати почнуться прямо перед виборами.

Як перераховуватимуть радянські рублі на гривні?

— Майже один до одного. Хоча 1991 року за карбованець давали долар. А на карбованець можна було купити значно більше, ніж на гривню. Якби виплати робили за перерахунком, який має бути, то і всього бюджету Росії на це не вистачило б.

Як виплати вплинуть на ситуацію в країні?

— Коли таку виплату робив уряд Тимошенко, то ціни піднялися на 50 відсотків. Цього разу буде так само. Спершу через чутки про додаткові гроші зростуть ціни, а коли почнуться виплати, то ще раз піднімуться. Гроші отримають три мільйони українців, а постраждають 43 мільйони, бо інфляція збільшиться на десятки відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Після повернення Азаровим вкладів Ощадбанку СРСР піднімуться ціни ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути