четвер, 21 травня 2020 06:51

Під час кризи люди витрачають гроші на їжу, ліки й утримання житла

Позичальників не штрафуватимуть за несвоєчасну сплату споживчих кредитів. Також Верховна Рада продовжила заборону на підвищення відсоткових ставок по позиках.

Це рішення не означає, що громадянам можна взагалі не повертати кредити, наголошують у Нацбанку. Закон не звільняє клієнтів фінустанов від обов'язкових платежів.

— Попередніми кризовими роками болючою точкою були валютні кредити на житло й на купівлю авто. Коли гривня різко знецінилася, їхнє обслуговування суттєво подорожчало, — говорить економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Сьогодні іпотека — це більше екзотика на фінансовому ринку. Такі кредити можуть дозволити собі багаті українці. Здебільшого, щоб частково уникнути декларування джерел доходів. Прості громадяни переважно беруть споживчі кредити — у кращому випадку під 30 відсотків, гіршому — 40–50. Під час карантину люди масово втратили роботу й доходи. Тому зараз не можуть вчасно виконувати кредитні зобов'язання. Верховна Рада вирішила, що за це банки їх не штрафуватимуть.

Щоправда, таких змін не достатньо. Потрібен системний підхід. По-перше, необхідно продовжити щонайменше на квартал після зняття карантину період, протягом якого не нараховують пеню і штрафи. Бо люди в один момент не зможуть знайти роботу й повернути втрачені доходи. Для цього знадобиться час. Другий момент — владі слід обмежити відсоткові ставки за кредитами рівнем облікової ставки Національного банку. Вона становить 8 відсотків річних. Зараз не той час, аби дозволяти банкам заробляти на простих українцях. Вони й так за останні кілька років отримали достатньо на спекулятивних операціях. Тому маємо рекордний прибуток банківської системи — 1 мільярд гривень.

Третій момент — держава повинна запустити програму рефінансування кредитної заборгованості населення. Вона підійде для тих, хто втратив роботу і розмір реального прожиткового мінімуму на одного члена сім'ї становить менш як 4200 гривень. Держава для таких домогосподарств має запустити програму рефінансування кредитів через державні банки під 1–2 відсотки. Тобто громадяни зможуть отримати нову дешеву позику, яку направлять на погашення старої.

— Зараз споживче кредитування в Україні перебуває на паузі. Бо не найкращий час купувати авто чи новий холодильник, — продовжує Олексій Кущ.

— Традиційно під час кризи люди витрачають гроші на їжу, ліки та утримання житла. Решту коштів намагаються заощадити, сформувати фінансову подушку безпеки. Треба розуміти, що ситуація з коронавірусом може повторитися. Тобто економіка знову ризикує зупинитися на два місяці. Звісно, будуть точкові сплески кредитної активності. Бо завжди з'являються вигідні варіанти покупки. Людина може взяти кредит, якщо не вистачатиме невеликої суми на придбання омріяної квартири. Але це поодинокі випадки, які суттєво на ситуацію не вплинуть.

В Україні інфляція зменшуватиметься, адже зростатиме безробіття. У людей не буде грошей, щоб "підігрівати" ціни. Але чи знижуватимуть банки ставки за кредитами — велике питання. Адже високі відсотки демотивують установи кредитувати економіку. Зараз вони беруть рефінансування в Нацбанку під розмір облікової ставки. Вкладають ці гроші у короткострокові облігації внутрішнього державного займу під 11 відсотків. На рівному місці заробляють 3 відсотки. На сумах у десятки мільярдів гривень отримують колосальні доходи. Також абсолютно безризиково можуть під 6 відсотків придбати депозитні сертифікати НБУ. За інфляції на рівні 2–3 відсотків — це космічна дохідність. У таких умовах про жодне відновлення кредитування реального сектора економіки не йдеться.

Зараз ви читаєте новину «Під час кризи люди витрачають гроші на їжу, ліки й утримання житла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути