Ексклюзиви
вівторок, 20 листопада 2018 06:31

Перепробувала 40 тональних кремів. Жоден не підійшов

— На роботі треба виглядати бездоганно. Щодня прокидаюся о шостій ранку, щоб зробити макіяж. Це займає не менш як годину, — говорить 37-річна Наталія Дядечко з Вінниці. 15 років працює продавцем косметики.

— На роботу в магазин потрапила випадково. За освітою я — бухгалтер. Після декрету шукала роботу, мене нікуди не брали. Вирішила влаштуватися продавцем. У нас якраз новий торговельний центр відкрили. Я заходила в кожен магазин і запитувала, чи потрібні працівники. Власниця одного запросила на співбесіду. Привела до вітрини, почала показувати косметичні засоби. Питала, чи знаю що це. Запитувала, як підібрати туш, яка різниця між щіточками. Я трохи цим цікавилася, на більшість питань відповіла. Так отримала роботу.

Спочатку мене відправили на курси. Три місяці вивчала, яка є косметика, як її правильно використовувати, презентувати клієнту. Також вчили робити різні види макіяжу. Насправді робота продавця косметики — це завжди навчання. Майже щодня у світі випускають нову продукцію. Постійно читаю про новинки косметичних фірм. Щомісяця власниця магазину привозить до 80 зразків косметики, продавці все мають випробувати на собі. Не всі продукти якісні, буває й алергія на косметику. Відмовляємося від такої, щоб не було претензій від клієнтів.

Маю ставку 8 тисяч гривень. Плюс — отримую відсоток від продажів. Перед святами, коли збільшується кількість покупок, сума може дорівнювати ще одній зарплаті. Косметику приходять вибирати переважно після обіду. Якось жінка перепробувала 40 тональних кремів. Жоден їй не підійшов. Молоді дівчата зазвичай зупиняються на одному чи двох варіантах. Чоловіки йдуть за конкретною маркою. Аби працювати в магазині косметики, треба мати міцні нерви. Коли клієнт виводить із себе, я подумки рахую слоненят і усміхаюся. Найважче працювати перед Новим роком. Тоді всім треба швидко і багато. Буває робочий день триває 14 годин. Крім обслуговування клієнтів, маю ще отримати товар, скласти список замовлення на косметику.

Робота мені подобається. Торік пропонували перейти до магазину ювелірних виробів. Спробувала день там постояти — не моє. Зовсім інша специфіка. Продавець звикає до товару. Вирішальним стало те, що директор забороняв працівницям фарбуватися.

У цій професії можна зробити кар'єру. Спочатку стаєш продавцем відділу. Продаєш, наприклад, тільки тональні креми. Потім можна пройти спеціальні курси й очолити ще один відділ. Зарплата росте. Далі стаєш старшим продавцем, уже сам проводиш навчання та слідкуєш за іншими продавцями. Найвища сходинка — власник свого магазину. За роки роботи вивчаєш косметику. Знаєш, що користується попитом. Можна почати бізнес.

12 тисяч гривень зарплати пропонують продавцеві італійських сорочок у Києві. На роботу шукають чоловіків і жінок до 30 років. Графік: три дні працюєш із 9:30 до 22:00, три вихідних. Працівник має виконувати норму продажу товару на місяць, яку встановлює роботодавець. Продавці хутрових виробів у середньому отримують 15 тис. грн, дверей — 11,5, пива, взуття, іграшок — 10 тис. грн, ювелірних виробів, будівельних матеріалів — 9,5. Найбільше платять у Києві, Львові та Дніпрі.

Зараз ви читаєте новину «Перепробувала 40 тональних кремів. Жоден не підійшов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути