Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 07:35

"Перекопували землю з батьком вручну. Вивезли шість мішків скла"

Автор: Мар’яна ЧОРНІЄВИЧ
  Андрій Дробіт із села Вислобоки Кам’янка-Бузького району Львівської області разом з дружиною вирощують еустоми. Найчастіше купують квіти білого кольору. У магазинах одна коштує 45–65 гривень
Андрій Дробіт із села Вислобоки Кам’янка-Бузького району Львівської області разом з дружиною вирощують еустоми. Найчастіше купують квіти білого кольору. У магазинах одна коштує 45–65 гривень

— Думав, куди вкласти ­заощадження. Декілька разів був на зборах учасників АТО. Хлопці розповідали про свої бізнеси. Ми з дружиною вирішили збудувати теплицю і вирощувати полуницю, — каже 34-річний Андрій Дробіт із села Вислобоки Кам'янка-Бузького району Львівської області.

Він — учасник АТО. На Донбас потрапив у четвертій хвилі мобілізації. Прослужив близько 16 місяців у 73-му морському центрі спецоперацій.

— Дружина Альона раніше працювала в дитсадку у Львові. Приїздила додому пізно. Мало бачилися, поступово віддалялися одне від одного. Захотіли створити сімейний бізнес, щоб бути разом. Бачити, як росте наша дитина.

Ягоди не встигали посадити, бо збудували теплицю восени. Потім зацікавилися квітами. Порахували, що ними займатися вигідніше, ніж полуницею. Обрали еустому. Це нова рослина, зараз модна. І найдорожча з квітів, які в нас вирощують. На одній гілці еустоми може бути до десятка квіток. Рослина розквітає за три місяці.

Саджанці купували в Тараса Каплуна з Дубна Рівненської області. Він розповів нам, що і як робити.

Еустому вирощувати важко. Вона ніжна, примхлива. Якось довго падали дощі, трималася висока вологість повітря. У рослин почався дефіцит кальцію. Ламалися по 15–20 штук за день. Довелося купувати дорогі препарати. 100 грамів коштують 1100 гривень. Вистачає такої порції на три обробки. Буває, що хробаки якісь заводяться, міль.

Родина Дроботів має шість різновидів еустоми: білого, персикового, білого з фіолетовим на кінцях пелюсток, біло-рожевого, рожевого, насиченого рожевого кольору.

— Висаджуємо квіти з голландської розсади щороку, бо вони однорічні. В одній касеті 600 штук, але платиш за 500. 100 дають про запас. Придбали 10 касет. Витратили близько тисячі доларів. На добрива пішло 7 тисяч гривень, — продовжує Андрій. — Вносимо їх раз на тиждень. Добрива органічні. Ми з дружиною проводимо в теплиці багато часу. Не хочемо хімією дихати.

Теплицю будували півтора місяця із батьком та місцевим зварником. Має площу 300 "квадратів". Розташована поряд із сільським клубом. Раніше ця ділянка нагадувала волейбольне поле. Перекопували її з батьком вручну. Вивезли шість мішків скла. Знайшли затвор до автомата, гільзи, кулі. Потім землю переорали і засіяли гірчицею. Вона розпушила ґрунт, також має антибактеріальні властивості, убиває шкідників. Гірчицю скосили, ділянку знову переорали. Залишили на зиму, щоб перегнило.

У парнику зробили крапельний полив. Для води стоїть бочка з фільтрами. У ній також розчиняємо добрива. Щоб мати достатньо води, копали криницю. Має глибину 20 метрів, бо наша ділянка — дуже високо. Викопати її коштувало тисячу євро.

Спочатку точки збуту шукали самі. Їздили по магазинах, пропонували хороші ціни. Зараз проблем зі збутом немає. Виробників такої квітки у Львові мало. Здебільшого продають голландську, але вона дрібненька. Поки доїде — потовчеться. Тому наша еустома користується попитом. Бізнес окупиться на третій рік, за нашими підрахунками.

Дружина складає букети. Найчастіше замовляють весільні. На 24 серпня до п'ятої ранку робила 17 кошиків на пам'ятники загиблим учасникам АТО. Одного разу чоловік брав букет для дружини. Казав, за вісім років спільного життя жодної квітки не подарував. Клієнтка зі Сполучених Штатів знайшла нас у соцме­режах. Замовила еустоми на річницю весілля батьків, вони живуть в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Перекопували землю з батьком вручну. Вивезли шість мішків скла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути