Ексклюзиви
пʼятниця, 10 квітня 2020 17:03

Пенсії зростуть у середньому на 260 гривень

 

У травні планують провести індексацію пенсій. Виплати автоматично перерахують для 6,9 млн пенсіонерів, повідомили в Міністерстві соціальної політики. Пенсії в середньому зростуть на 11% або 260 грн. Мінімальна становитиме не менш як 2100 грн.

Зросте пенсія за віком, за вислугою років, через інвалідність і втрату годувальника. Не індексуватимуть виплати пенсіонерам-держслужбовцям, людям, які продовжують працювати, тим, хто отримує спеціальні пенсії — прокурори, судді. Також перерахунок не торкнеться громадян, яким пенсії призначили 2019–2020-го. І тим, хто отримує соціальну допомогу замість пенсії, бо не вистачає страхового стажу.

— Україна приблизно на чотири місяці раніше за світову глобальну економічну кризу розпочала свою власну, — говорить економіст Олексій Кущ, 43 роки. — Прийняли неадекватний бюджет-2020. Він фактично копіював показники минулого року. У січні-лютому цьогоріч побачили суттєві відхилення не тільки від запланованих розрахунків, а навіть фактичних даних. Найбільший провал відбувся на митниці. Нагадаю, що податок на імпортні товари в нас бюджетоутворювальний. Податкова служба спрацювала краще. Планові показники не виконала. Але зросли надходження, порівняно з 2019-м. У березні в умовах карантину бюджетна система повністю провалилася.

В уряду лишаються два джерела фінансування, щоб платити пенсії, підтримувати економіку. Це гроші, які Нафтогаз отримав від російського Газпрому за перемогу в Стокгольмському арбітражі. Майже ­­­­­ 3 мільярди доларів надійшли торік наприкінці грудня. Нафтогаз одразу перерахував 13 мільярдів гривень. У лютому цьогоріч у бюджет надійшли ще 10 мільярдів гривень. Також у березні прибуток за минулий рік перерахував Нацбанк — це 42 мільярди гривень. Цих грошей фактично вистачить на одну додаткову пенсію для всіх.

З іншого боку, держава не має забувати про підприємців і працюючих українців, які в умовах карантину втратили доходи. На такі програми підтримки знадобиться майже 350 мільярдів гривень. Із них 100 мільярдів в обіг може випустити Нацбанк. Ще 250 реально отримати завдяки реструктуризації внутрішніх і зовнішніх державних боргів. Тільки по зовнішніх запозиченнях Україна у травні повинна виплатити 1,5 мільярда доларів — майже 50 мільярдів гривень.

Підприємства, що перебувають на простої, можна звільнити від єдиного соціального внеску та податку на доходи. Натомість вони за ці кошти могли б виплачувати зарплату людям під час карантину. Поки що уряд пішов іншим шляхом.

Кошти, які обіцяє виділити Міжнародний валютний фонд, ітимуть винятково на виплату державних боргів. Щоправда, є можливість отримати додатково від Фонду приблизно 2 мільярди доларів на покриття дефіциту бюджету. Це пільгові гроші на досить великий термін під майже нульову ставку. Називаються "антикоронавірусний займ". Окрім нас, на ці кошти претендують ще 80 країн.

Можна зменшити комунальні платежі

10,6 млн осіб, які мають пенсії менш як 5 тис. грн, отримають одноразово по 1000 грн. Відповідну постанову ухвалив уряд. Терміни виплати не називають. Також планують 1,5 млн пенсіонерам, старшим 80 років, щомісяця доплачувати по 500 грн.

— Якщо врахувати сьогоднішнє зростання цін, рівень витрат, то одноразові доплати не допоможуть пенсіонерам, — каже економіст 54-річний Олександр Охріменко. — Це імітація державної підтримки. Замість того, щоб реально підняти пенсії, людям обіцяють одноразові подачки.

Один зі способів допомоги — знизити платежі за комунальні послуги для пенсіонерів. У Казахстані, наприклад, запровадили безкоштовні пайки. На рівні уряду визначили набір необхідних продуктів і товарів. Розносять людям під час карантину.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії зростуть у середньому на 260 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути