вівторок, 19 квітня 2011 01:45

Пенсіонерка здала коштовностей на 15 тисяч гривень

У ломбарді через дорогу від Залізничного  вокзалу в Одесі минулого понеділка стояла черга.

— Цілий день нікого не було, а під кінець понабігали, — каже оцінювач ломбарду Олена, 32 роки. Просить не називати прізвища. — В основному приносять старі квитанції, щоби переоформити речі у заставі. Платять відсотки, що набігли за місяць. Тоді застава може лежати у нас іще місяць. Одна пенсіонерка все своє золото заклала. Тисяч на 15. Потрапила до лікарні, терміново потрібні були гроші. У неї багато прострочень. Зараз ходить її дочка, платить проценти.

Перед іспитами до ломбарду йдуть студентки. Розповідали Олені, що гроші потрібні на хабарі екзаменаторам.

— Одна дівчинка принесла дивовижний перстеник із метеликом. Крильця з кристаликами Сваровські рухалися. Дівчинка його так і не викупила. Така краса була, а пішла на переплавку. Працівники ломбарду можуть викуповувати прострочене золото. Але дуже багато мороки. Треба сплатити заставну вартість і відсотки. Потім чекати відповідь начальства з Києва: можна викупити виріб чи ні.

Більшість клієнтів закладу — пенсіонери, помітила оцінювач.

— Одна бабуся півроку перезакладає золото, не може викупити. У неї пенсія 800 гривень. Онука — наркоманка. Ще й привела додому кавалера-наркомана. Бабуся їх годує. Щоб оплатити заставу раніше зданих речей, знову несе золото. Останнього разу принесла годинник. Хороший, іще радянський. Браслет золотий. Шкода, але він теж піде на переплавку. Інша бабка заклала золоту сережку за 70 гривень. Уже два роки платить відсотки, по 12 гривень на місяць. Переплатила вчетверо більше, ніж позичила. Казала, що живе в селі. Донька не працює, онука в садок ходить. Ми людей не випитуємо. Хто приходить уперше, сам сповідується. Мабуть, так намагаються виправдатись. Або не мають із ким поділитися.

Одесити приносять і старовинні прикраси. Олена оцінювала золоті монети царських часів. Заважували до 10 г. Більшість міських ломбардів приймають лише золото. З ним працювати найвигідніше. За 1 г коштовного металу 585-ї проби платять від 100 грн. Стільки ж отримує оцінювач за день роботи. Щоб викупити коштовність, клієнт має за місяць повернути позику і внести 21%. За день ломбард приймає до 10 г золота. У сейфі зберігають понад 1 кг коштовностей у заставі.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка здала коштовностей на 15 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути