вівторок, 31 липня 2012 00:45

Пенсії затримуватимуть до 10 днів

Від одного до восьми днів затримують виплати пенсій у Полтавській, Київській і Вінницькій  областях. Це триває два місяці, помітили в Міжнародному центрі перспективних досліджень.

— Найчастіше це пояснюють технічними причинами. Мовляв, невчасно перераховують кошти через банк, пошту. Зазвичай затримки стаються в селах, — каже Максим Борода, 26 років, заступник директора центру. — Насправді ж затримки пов'язані з дефіцитом Пенсійного фонду. На виплати пенсій бракує 3,6 мільярда гривень. Фонд недоотримує кошти із держбюджету. Бо звідти забагато витратили на підготовку до чемпіонату Європи з футболу. Також у червні довелося повертати держборг, 1 мільярд доларів, російському "ВТБ банку". Нестачу коштів сподівалися поповнити за рахунок кредитів Міжнародного валютного фонду. Але він не позичає тепер Україні. Ще й вибори будуть восени. Знову будуть великі витрати з держбюджету. Так що затримки пенсій триватимуть до початку 2013 року, на строк від п'яти до 10 днів.

— Через нестачу коштів зменшують і доплати. Дають менше, ніж передбачено законами. Пенсіонери — діти війни — мали б отримувати доплату в розмірі 30 відсотків від прожиткового мінімуму, тобто 253 гривні на місяць. А платять 49 гривень.

Із 1 липня мінімальна пенсія за віком становить 844 грн. Її збільшили на 6 грн.

— Щоб прожити сьогодні, пенсіонерові потрібно хоча б 2 тисячі гривень. Але такий розмір пенсій наш держбюджет не потягне. Бо ледве вистачає коштів на теперішні видатки.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії затримуватимуть до 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути