четвер, 27 січня 2022 00:00

Овочі коштують однаково в будь‑який сезон

Юлія Онищенко, 19 років, Київ:

— Часто буваю в Данії. Там продукти дорожчі, порівняно з Україною. Але данці на харчі витрачають менш як 10 відсотків заробленого. Середня зарплата становить 3 тисячі євро — понад 96 тисяч гривень. Українці ж віддають за продукти понад половину доходу. Помітила цікаву ситуацію з соняшниковою олією. Україна — один із найбільших її виробників. У Данії соняшник не росте через брак сонця. Літр олії в цій країні довгий час коштував 11 крон — 46 гривень. А в Україні продавали дорожче. Останнім часом вартість зросла до 16 крон. Загалом у Данії немає сильних коливань цін. Овочі коштують однаково в будь-який сезон. Кілограм помідорів обійдеться в 75,6 гривень. Здоровий огірок на 300 грамів можна купити за 25–26 гривень. Десяток яєць у середньому коштує 90 гривень, 200 грамів масла — близько 93, літр молока — 47, хліб — 23–86, кілограмова куряча тушка — 169. Кілограм свинини можна придбати за 258, яловичини 603–861 гривню.

Катерина Смірнова, 21 рік, Кам'янець-Подільський на Хмельниччині:

— Купую продукти раз на тиждень, витрачаю від 400 гривень. Моя бабуся живе в Італії, час від часу присилає посилки. Завжди є макарони, пачка спагеті коштує 1 євро — 32 гривні. В Україні такі продають по 50–70. Ковбаса в Італії обійдеться в 100–130 гривень за 400 грамів. Кілограм сиру, залежно від сорту, можна купити не дорожче 160. За якістю від українського відрізняється, набагато смачніший. Середня зарплата в Італії — 500–700 євро. Це 16–22,5 тисячі гривень.

Світлана Єрмоленко, 63 роки, Чернігів:

— Отримую 2 тисячі гривень пенсії. Підробітку не маю. Майже всі гроші витрачаю на їжу. Купую найнеобхідніше — хліб, курятину. Можу штук п'ять сосисок взяти. Шукаю найдешевші продукти по магазинах. Помітила, що останнім часом усе подорожчало. Особливо хліб, олія, гречка. Чула, що держава контролюватиме націнку. Але навряд чи це суттєво вплине на вартість.

Олег Коваль, 48 років, Київ:

— За професією я — будівельник. Постійно у відрядженнях по країні. Живу там, де роблю об'єкт. На продукти витрачаю десь 300 гривень щодня. Намагаюся економити, шукаю акції. Помітив, що харчі стали менш якісними. Знову почав цінувати домашнє м'ясо, овочі з городу. В магазинах важко знайти натуральну молочку. Не думаю, що державним регулюванням вдасться знизити ціни. Бізнесу це невигідно, він не може працювати у збиток. Підприємствам і так важко виживати.

Зараз ви читаєте новину «Овочі коштують однаково в будь‑який сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути