пʼятниця, 10 квітня 2015 06:00

"Горіхи й курага стали вдвічі дорожчими за м'ясо"
2

Напередодні Великодня Антимонопольний комітет попросив виробників і торговельні мережі не підвищувати ціни на курячі яйця. У магазинах десяток коштує 12–18 гривень

— Уперше за дев'ять років великий піст не тримали, бо дорого. Кілограм шампіньйонів коштує 35 гривень. Горіхи й курага стали вдвічі дорожчими за м'ясо. Банани — 38 гривень. Із такими цінами постувати можуть хіба бізнесмени й депутати, — каже киянка Світлана Богдан, 52 роки. Разом ідемо купувати продукти до великоднього столу в супермаркет "Ашан".

У списку — 10 яєць на салат, 300 г твердого сиру, 0,5 л сметани, фарба й наклейки на яйця, 2 кг борошна, 0,5 кг масла, пачка живих і 5 упаковок сухих дріжджів, 2 л молока, 2 лимони, кондитерська посипка, глазур, паперові форми для пасок.

— Раніше на продукти відкладали 2 тисячі гривень на місяць. Зараз моєї зарплати на все не вистачає, — говорить Світлана Олександрівна. Працює логопедом у приватному дитсадку. Отримує 3,5 тис. грн. Чоловік — торговий менеджер на ковбасному комбінаті. Заробляє 7 тис. грн. Мають сина 29-річного Максима й доньку Наталію, 23 роки. — На Великдень відклали 500 гривень, але вже не хватає. Ще гривень 200 треба докласти. Торік вистачило 370 гривень. М'ясо купила два тижні тому, бо перед Пасхою воно в ціні підскочить. За три кілограми м'якоті віддала 210 гривень. Кілограм домашньої ковбаси в лютому коштував 70 гривень, зараз 90–120.

Світлана Богдан три роки записує свої витрати на продукти й комунальні послуги.

— Чоловік мене бухгалтеркою називає. Через кризу багато від чого відмовилися. Не купляємо торти, креветки, свіжу рибу. Чоловік раніше постійно купував шоколадки. А тепер вигідніше брати цукерки на вагу. Домовилися, що хрін на Великдень натре сам. Коріння і буряк уже купили. Крупами запаслися, мабуть, до Нового року. Піддалися паніці. Взяли по 10 кілограмів гречки й макаронів.

Підходить до прилавка з твердим сиром. Найдешевша упаковка коштує 15 грн.

— Хочуть взути на рівному місці. В цій упаковці 150 грамів. В інших 200–220, ціна на 3–4 гривні вища. Вигідніше взяти більшу, але рука сама тягнеться до найдешевшої. За акціями в супермаркетах слідкую в інтернеті. У "Сільпо" зараз куряче філе можна взяти по 45 гривень, згущенку по 9. Дешевше в Києві не знайти. У "Форі" на 20 гривень спустили ціну на каву. В АТБ велика банка шпротів коштує 18 гривень. Торік на 8 березня вже їли салат зі свіжих огірків. Тепер не беремо ні огірків, ні помідорів. 40 і 50 гривень за кілограм — занадто дорого. Хліб уже три місяці печу сама. Після Нового року хлібопічку купили. Домашня буханка обходиться не дешевше, ніж магазинна. Але важить 900 грамів, і хімії немає. Паски теж сама печу щороку. Рецепт дорогий — треба 30 жовтків, по півкілограма масла й цукру. Порахувала, що два роки тому паски можна було спекти за 75 гривень. Торік — за 108. Зараз все подорожчало на 60 відсотків. У 150 гривень ледь вклалася.

Зараз ви читаєте новину «"Горіхи й курага стали вдвічі дорожчими за м'ясо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути