понеділок, 24 грудня 2007 16:06

Ользі Ястремській замовляють обереги з квасолі та кукурудзи

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Ольга Ястремська робить оберіг на дерев’яній кухонній дощечці. Приклеює на неї качани кукурудзи та квасолю
Ольга Ястремська робить оберіг на дерев’яній кухонній дощечці. Приклеює на неї качани кукурудзи та квасолю

Вінничанка Ольга Ястремська, 25 років, робить обереги — прикраси для дому. Майструє на своїй кухні. Потім здає до сувенірного відділу міського універмагу на площі Гагаріна.

— Третій рік їх роблю, — дістає з коробки пінцети, пензлі та гелеві ручки. — Раніше брала за основу пляшки, вінички, дерев"яні дощечки та ложки. Але тепер такі всюди продають.

Ольга почала використовувати квасолю, кукурудзу та горіхи.

— Робила якось композицію на дерев"яній ложці, аж раптом мобільний задзвонив. Говорила з квасолиною в руці. Знічев"я ручкою намалювала на ній ромашку. Дивлюся, а воно ж цікаво вийшло, — розповідає Ястремська.

Пінцетом бере з тарілки велику квасолину. Вимальовує на ній зодіакальний знак Терезів.

Молоду квасолю можна легко продірявити

— Кукурудза, горох, квасоля — символи заможності. На них часто просять намалювати знаки Зодіаку, — вмочує тоненький пензлик у чорну туш. — Якщо треба щось написати, беру гелеві ручки. От на червоній перчиці, символі палкого кохання, якось замовили написати романтичний вірш. Хлопець сам його склав для своєї дівчини. Узяла з нього 20 гривень.

Щоб фарба не стиралася, Оля покриває квасолину малярним лаком.

— Із грецьких горіхів частенько замовляють брелоки для ключів, — веде далі. — Я малюю на них китайські ієрогліфи. Горіх, до речі, це символ здоров"я. За такий беру 10 гривень.

Оберіг майстриня робить за годину.

— На перший погляд, нічого складного, — жінка тре очі. — Чим менший плід, тим важче його розмальовувати. Інколи можу зачепитися й розмазати малюнок. Доводиться знову робити.

Ястремській замовляють кулони, намисто, браслети з бобів та кукурудзи. Майстриня бере за роботу 10–35 грн залежно від складності. За півроку вона продала близько двохсот оберегів.

— Улітку купила на базарі з півмішка великої молодої квасолі. Поки вона молода, її легко можна продірявити, — каже жінка. — Нанизала на нитки. Так вона й посохла. Таке ж зробила із зернятами кукурудзи.

Найбільше Ользі Ястремській подобається робити браслети та намисто.

— Включаю фантазію і розмальовую всіма кольорами, — усміхається. — Люди не одразу й здогадуються, з чого зроблено. Думають, що з пластмаси.

Зараз ви читаєте новину «Ользі Ястремській замовляють обереги з квасолі та кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути