вівторок, 30 вересня 2008 17:47

Олег Соколянський щодня продає кави на 1000 гривень

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Продавець мобільної кав’ярні ”Кава Нова” Андрій Ільєнко приготував покупцеві подвійну порцію кави еспресо за 7 гривень 50 копійок
Продавець мобільної кав’ярні ”Кава Нова” Андрій Ільєнко приготував покупцеві подвійну порцію кави еспресо за 7 гривень 50 копійок

Киянин Олег Соколянський, 32 роки, організував у столиці кавовий бізнес. Вісім місяців тому створив мобільну кав"ярню "Кава Нова". Вона працює на вул. Червоноармійській неподалік метро Палац "Україна". Кавові напої продають просто неба з машини.

В Олега авто марки "сітроен". Це мінівен, яким чоловік привозить каву. До нього приладнує причіп із кавовим апаратом. Техніку замовляв в Італії. В Україні вмонтував у причіп деталі. На техніці бізнесмен не економив — за кавоварку віддав 150 тис. грн.

— Ідея прийшла з Австралії. Там бачив такі "кавові" машини. Знайомі говорять, що схожі є по всьому світу. Багато у США, — розповідає власник "Кави Нова". — Я 10 років жив у Лондоні. Там вчився на кухаря і працював у ресторані. Привіз до України зарубіжний досвід.

Каву люблять у всьому світі, каже Соколянський. Коли розпочинав бізнес, чимало знайомих запевняли в нерентабельності справи. Мовляв, в українців такий менталітет, що вони люблять за столом сидіти, пити каву й ляси точити. Однак Олег був упевнений у розвитку свого проекту. Нині він має понад 50 постійних клієнтів.

— Щонайменше за день треба продавати 200 склянок напою. Інакше не матимете прибутку. Вранці маємо чергу — постійні клієнти чекають на свою каву. Деяких добре знаємо, — продовжує. — Кому менше цукру, кому більше, кому як вершки кидати.

Підходить чоловік і замовляє гарячий шоколад. Просить додати більше шоколаду.

Щомісяця витрачає 10 тисяч гривень на каву, молоко, шоколад, цукор

— Вважатимемо, що сьогодні акція "Додай більше шоколаду", — жартує Олег. На це покупець відповідає: йому щоранку влаштовують таку акцію, тому не перший тиждень купує тут напої.

Продавець має хвилину, аби зробити напій і поговорити з клієнтом. Із кожним Олег має коротку бесіду. До білявої дівчини починає жартувати, що неодружений. Чоловікові східної зовнішності запропонував подвійну порцію цукру, бо пам"ятає, що той приходив учора до нього.

— Ми тут не лише каву робимо, але й покращуємо людям настрій, — сміється бізнесмен. Від машини всі відходять з усмішками.

З Олегом працює товариш Андрій. Отримує 2–3 тис. грн залежно від продажу. Удвох ледь вправляються готувати напої в години пік — із сьомої ранку до полудня. У міні-кав"ярні можна придбати п"ять видів кави. Найдешевше еспресо — 4 грн. Найдорожче — гарячий шоколад — 6,5. Лате продають по 6 грн, макіато — по 4,5, а капучино — по 5,5.

— Найчастіше замовляють лате, бо це кава з молоком. Українці люблять молочні напої, — говорить.

Для такого бізнесу не треба офісу. За місце для паркування щомісяця платить 200 грн. Майже 10 тис. грн витрачає на продукти: каву, молоко, шоколад, цукор. 100–150 — затрати на пальне для машини.

— За підрахунками, бізнес сповна окупиться за рік, — підсумовує киянин.

Нині бізнесмен узяв на стажування людей — планує збільшувати кількість робітників. У планах Соколянського — відкриття точки продажу кави з автомобіля неподалік станції метро Печерська.

Зараз ви читаєте новину «Олег Соколянський щодня продає кави на 1000 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути