Ексклюзиви
четвер, 10 червня 2021 00:25

Однокімнатні квартири подорожчали

— Купівля нерухомості в новобудовах стала ризикованіша. Деякі забудовники через карантинні заходи почали зміщувати строки здачі будинків в експлуатацію, передачі прав власності, ключів і дозволів на ремонти. Тому первинний ринок сьогодні втрачає покупців. А на вторинному ринку навпаки попит зріс, — говорить 42-річний Сергій Курганов, генеральний директор рієлторського об'єднання "Простор".

Він завжди мав певні переваги: готові документи на житло, можна без затримок почати ремонт. Тому такі квартири зараз суттєво подорожчали. Цьому також посприяла інфляція. Крім того, кількість угод зменшилася на 30 відсотків. Багато власників познімали помешкання з продажу, бо не знали як діяти. Однокімнатні квартири на вторинному ринку подорожчали на понад 20 відсотків. Їх купують найчастіше. На початку минулого року в спальному районі Києва за таке житло просили 30–33 тисячі доларів. Сьогодні доведеться заплатити мінімум 40 тисяч. І це буде не найкраще помешкання. Менше подорожчали двокімнатні квартири. Їх зазвичай купують, коли на трикімнатну не вистачає, а в однокімнатній жити тісно.

У новобудовах ціна традиційно залежить від етапів будівництва. Вартість квадратного метра поступово зростає з кожним поверхом.

На етапі "котловану" нерухомість продають найдешевше. Але й тут після запровадження карантину ціна зросла. Наприклад, квартира близько 40 квадратних метрів у новому дев'ятиповерховому будинку до пандемії коштувала 24 тисячі доларів. Зараз — понад 30.

Попит на нерухомість в Україні зростає. Одна з причин — банки пропонують кредити на житло під 9–9,5 відсотка. До цього процесу долучилася держава, процентні ставки почали знижуватися. Побільшало покупців, які згодні доплатити до основної ціни квартири ще кілька тисяч доларів, аби її не продали, доки вони узгодять усі питання з банком. Підготовка документів на звичайну угоду купівлі-продажу в нотаріуса займає три-п'ять робочих днів. Коли купуєш житло в кредит, доведеться чекати від двох тижнів до місяця. Бо до підготовки документів долучаються оцінники, банківські юристи та менеджери.

З іншого боку — кредити на житло доступні не всім. Таку позику в Україні без проблем може отримати людина віком 25–30 років із офіційним заробітком понад 30 тисяч гривень на місяць. Крім того, покупцям знадобиться ще 500–800 тисяч гривень на ремонт житла. За умовами програми "Доступна іпотека", квартира повинна відповідати певним критеріям. Це має бути будинок, зведений не раніше 2018-го. Тобто — помешкання в новобудовах, без оздоблення, які зазвичай перебувають у власності менш як три роки. Продавець такого житла додатково сплачує податок на доходи фізичних осіб і військовий збір — сумарно 6,5 відсотка вартості нерухомості. По-друге, ціна квартири не має перевищувати 2 мільйонів гривень. Договір іпотеки буде укладено під 10–11 відсотків. А не під 7, як обіцяє держава. Три відсотки компенсуватимуть за наявності грошей у спеціальному фонді. Якщо їх не буде — людина платитиме повну вартість.

Зараз ви читаєте новину «Однокімнатні квартири подорожчали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути