Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 06:40

Облгази змушували українців платити за неіснуючий газ

— У березні-квітні Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг планувала перевірити 19 облгазів через незаконні нарахування обсягів газу населенню. Маємо рішення по 18, — говорить 39-річний Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

Що виявили перевірки?

— Усі облгази змушували українців платити за неіснуючий газ. Їх оштрафували на 850 тисяч гривень кожного. Харківгаз уникнув штрафу, бо визнав порушення. Зробив перерахунок. Інші мали переглянути платіжки, починаючи з жовтня 2018-го. Наприклад, Київоблгаз, Вінницягаз, Волиньгаз — до 5 квітня. Однак вони цього не зробили. Штрафи також ніхто не сплатив. Два останні облгази звернулися до суду з вимогою призупинити дію постанови Нацкомісії.

Яке рішення ухвалив суд?

— Він не задовольнив вимоги облгазів. Щоправда, на той момент вони ще не подавали позову по суті. Скоріше за все, зроблять це незабаром. Розгляд затягнеться. Також до суду звернувся Хмельницькгаз.

Що робити споживачам, які досі отримують завищені платіжки?

— Люди мають законне право вимагати перерахунку. Потрібно надсилати запити у газзбути та облгази. Вони зобов'язані реагувати на них, проводити перерахунки конкретним споживачам. Крім того, українці можуть звернутися до суду.

Людям, які отримують субсидію, продовжувати платити? Адже за борги можуть позбавити пільг.

— Мінсоцполітики розробило проект постанови. Борги, що виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. На обговорення цю постанову винесли близько місяця тому. Термін закінчується 15 квітня. Далі документ передадуть урядові. Однак міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що це питання вирішать найближчим часом.

Як діятиме Нацкомісія далі?

— Має провести повторні перевірки. Подивитися, чи усунули облгази виявлені раніше порушення. За результатами — запровадити санкції. Зокрема, анулювати або призупинити ліцензії облгазів. Це жорстке покарання, однак воно передбачене законом. Але тут є ризики. Сьогодні на певній території тільки один облгаз виконує функцію розподілу газу. Якщо його позбавлять ліцензії, то виникнуть проблеми із забезпеченням паливом споживачів. Тут уже має втрутитися Верховна Рада. Потрібні зміни до законодавства. Наприклад, при подібних проблемах в електроенергетиці можна ввести тимчасову адміністрацію в обленерго. Це дозволяє усунути ризик енергетичної катастрофи на певній території.

Споживачі можуть самостійно покарати облгази? Наприклад, перейти до іншого постачальника.

— Облгаз і постачальник — це різні види діяльності. Останніх в області може бути безліч. Проблема в тому, що облгаз — це монополія. Він керує, ремонтує та обслуговує газові мережі. Постачальники — газзбути на 100 відсотків належать облгазам. Також процедура зміни постачальника недосконала. Деякі нормативні акти суперечать один одному. Наприклад, споживач не може змінити постачальника, доки не покриє всі борги. Тобто має оплатити навіть зайві обсяги газу, які незаконно нараховують.

Чому в Україні досі немає вільного ринку газу?

— Він існує для юридичних осіб. І доволі успішно. Сьогодні підприємства можуть купити газ дешевше, ніж побутові споживачі. Вартість блакитного палива для населення встановлює уряд. Постановами визначається фіксована ціна та умови, за якими Нафтогаз має продавати ресурс. Ринок газу не з'явиться, доки діятиме ця схема.

Зараз ви читаєте новину «Облгази змушували українців платити за неіснуючий газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути