У селі Стеблівка Хустського району на Закарпатті працює єдина в Україні ферма буйволів. Її відкрив німецький еколог Мішель Якобі (на фото). Має 30 тварин. Сам їх доїть. З молока робить сир. Продає по 200 грн за кілограм.
— Буйволиця дає в чотири рази менше молока, ніж корова, — розповідає Мішель Якобі. — Воно жирніше і корисніше. Саме з такого виходить справжній сир моцарела. Навчився його готувати сам. Сири продаю у великих містах. А з місцевими жителями обмінююся продукцією. Даю їм молоко і сир, а вони мені приносять сало, овочі.
— Щоб розводити буйволів, треба великі площі — від 10 до 40 гектарів землі. Цих тварин не закриєш у клітку, бо вони розвалять її. Раніше діяла ще ферма на Хмельниччині. Тепер тільки на Закарпатті лишилася. Вкладення у такий бізнес великі. Тварин завозять з Італії. Один буйвол коштує від 19 до 40 тисяч гривень. Швидко повернути гроші і заробити не вдасться. Корова дає щодня 30 літрів молока, буйволиця — сім, — говорить спеціаліст із тваринництва 40-річний Володимир Добрянський.
Коментарі