пʼятниця, 09 лютого 2018 07:25

"Німець намагався переманити до себе. Запропонував утричі вищу зарплату"

— П'ять років працював зварювальником на будівництві. Отримував 8–10 тисяч гривень зарплати. Постійно витрачав гроші на робочий одяг та взуття. Черевики з товстої шкіри пропалював за два-три місяці, — розповідає 33-річний киянин Олександр Саютін.

— Торік із другом поїхали на заробітки в Польщу. Влаштувалися на підприємстві під Варшавою. Обіцяли платити 120 гривень за годину роботи. Зварювали оцинковані труби та конструкції. Зразу працювали повний день. А потім почалося — то роботи немає, то погода погана. У хостелі, де жили, розговорилися з хлопцями. Ті пояснили, що ми працюємо на шкідливому виробництві. Порадили отримати євросертифікат та влаштуватися на нормальну роботу. Ми з товаришем все ж залишилися на тому підприємстві.

За три місяці почалися проблеми: з носа йшла кров, стало важко дихати і паморочилось у голові. Повернулися додому. Привезли по 40 тисяч гривень. Це завдяки тому, що в нас було безкош­товне житло, на підприємстві годували обідом. Я почав шукати, де отримати той євросертифікат. Виявилося, що в Києві такий можна зробити в інституті Патона. Перед тим треба пройти спеціальні навчальні курси. За них заплатив близько 500 євро. Потім склав іспит. Не всім це вдається з першого разу. Перевіряють рівність швів, міцність конструкції, теоретичний матеріал. Бажано ще й трохи знати англійську.

Коли отримав сертифікат, розмістив резюме на польському сайті працевлаштування. За день отримав вісім пропозицій від роботодавців. Раніше за місяць у Польщі мав від 17 до 24 тисяч гривень. Тепер пропонували 60 тисяч. До того ж фірми зацікавлені в довготривалому працевлаштуванні. Вже за місяць начальник запропонував винайняти для мене окреме житло й оформити довготривалу візу на роботу. Також у вихідні міг ходити на безкоштовні курси польської.

Працювати зараз доводиться менше, але робота дуже відповідальна. Зварюємо труби для газового обладнання, на нафтовому заводі. Працюю шість днів на тиждень, маю два тижні оплачуваної відпустки. Перед Різдвом до нас приїздили німці. Один побачив мою роботу і намагався переманити до себе на підприємство. Запропонував утричі вищу зарплату. Щоб я не поїхав, мій начальник вчинив хитріше. Сказав, що допоможе взяти житло в кредит. І фірма погасить половину позики. Я подивився, що двокімнатна квартира у Варшаві коштує 100 тисяч доларів. Погодився на його пропозицію. Хочу влітку перевезти до Польщі дружину та доньку.

100 тисяч гривень зарплати на місяць отримує зварювальник у німецькому місті Гамбург. Підприємство оплачує спеціалісту житло, службове авто. У Великій Британії зварювальник отримує до 120 тис. грн. Кандидати на роботу мають скласти іспит, на якому показати свої вміння. Кожен третій українець не може впоратися з завданнями, бо мало працюють із високотехнологічними апаратами. У Польщі курси для зварювальників коштують близько 24 тис. грн. Тривають два тижні. Після них спеціаліст отримує сертифікат. Із ним можна працювати в будь-якій країні Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «"Німець намагався переманити до себе. Запропонував утричі вищу зарплату"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути