середа, 11 травня 2016 07:30

"Не займаюся тільки їжею — багато мороки"

Автор: фото надане Максимом Маликом
  Максим Малик організував службу доставки велосипедом у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Клієнти часто замовляють привезти документи, продукти, квіти, покупки з інтернет-магазинів
Максим Малик організував службу доставки велосипедом у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Клієнти часто замовляють привезти документи, продукти, квіти, покупки з інтернет-магазинів

— Найчастіше просять привезти їжу, документи. Іноді замовляють велодоставку подарунків, квітів. Для букетів маємо спеціальний рюкзак, туди помістяться навіть троянди на довгих ніжках, — говорить 37-річний Максим Малик. У Кривому Розі на Дніпропетровщині торік організував службу доставки. Замовлення розвозить велосипедом.

— Раніше працював у будівельній фірмі. Хотів перетворити своє хобі на додатковий заробіток. Спочатку кур'єрами запрошував працювати велосипедистів, які мали час виконати замовлення. Знаходив їх через форум в інтернеті. Але така схема не спрацювала. Люди погоджувалися виконувати замовлення, а через 10 хвилин відмовлялися. Мені доводилося відпрошуватися з роботи, везти пакунки. Вирішив, що сам зможу бути й керівником служби доставки, і кур'єром. Домовляюся з клієнтами, розвожу пакунки. Велосипедом можна об'їхати затори, проїхати навпростець. Немає витрат на пальне. Виходить майже на третину дешевше, ніж доставка автомобілем.

Найскладніше працювати з ресторанами та інтернет-магазинами. Ресторани розташовані в центрі міста, а замовляють їжу найчастіше на околиці. Вона охолоджується, втрачає вигляд. В прохолодну погоду гамбургери в паперових пакетах розмокають від конденсату. Клієнти відмовлялися від них. Зараз доставляємо піцу та суші. Сам пошив спеціальну сумку з термотканини і фольги. Третина замовників інтернет-магазинів відмовляються від товарів — не підходить чи не влаштовує якість. Кур'єр змушений везти пакунки назад.

У середньому на день замовляють п'ять-сім доставок. У межах одного району коштує 25 гривень. У сусідній — 35, через район — 45 гривень. Найдовше виконували замовлення аграрної компанії. Попросили поїхати в одне з сіл, набрати там кілька кілограмів зерна для проби й відправити його поштою. В один бік кур'єрові довелося їхати 48 кілометрів. Дорога туди й назад зайняла 4,5 ­години.

Якщо є постійні клієнти, можна спланувати маршрут і не намотувати зайвих кілометрів. Найбільше замовлень у святкові дні — тоді люди не хочуть зайвий раз виходити з дому. Велодоставка зручна для дрібного бізнесу, коли треба швидко передати кореспонденцію чи товар з ­одного магазину в інший.

У Києві, Львові велодоставка коштує 30–70 грн. За 20 грн пакунок привезуть протягом двох-п'яти днів незалежно від відстані.

— За день проїжджаю 100 кілометрів. У п'ятницю замовлень найбільше, — каже львів'янин Юрій Ольшанніков, 31 рік. Шість років працює велокур'єром. — Коли починав, велодоставка у Львові була непопулярна. Постійно розповідав, як це працює. Доставляю все — кульки, стоматологічні матеріали, поліграфію, автомобільні акумулятори. Не займаюся тільки їжею — багато мороки. Вартість послуги залежить від терміновості, відстані, ваги. Працюю цілодобово. Не їжджу тільки під час сильних злив і морозів. Найпростіші замовлення виконую за 30 гривень. Не відстежу­вав цін у конкурентів. Відштовхуюся від того, скільки коштує мій час. Часто просять купити щось у магазині і привезти. Іноді забувають речі на роботі чи вдома. Велокур'єрів у місті є 10–15, їх багато хто знає. Дехто думає, що це простий підробіток. Студенти починають працювати, але згодом кидають справу. Цим треба займатися постійно. Якщо раз відмовиш чи полінуєшся, удруге можуть не покликати.

Зараз ви читаєте новину «"Не займаюся тільки їжею — багато мороки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути