вівторок, 20 січня 2009 16:45

Наталія Ващук влаштувала перукарню у власній квартирі

Наталія Ващук, 26 років, із Нововолинська Волинської області влаштувала перукарню удома. Живе в центрі міста. Виділила приміщення у своїй трикімнатці.

— У мене дешевше за салони, тому клієнтів багато. Стрижу і чоловіків, і жінок із дітьми. Сім"ями приходять. Я, як з малою дитиною сиділа, відмовляла клієнткам. Вони вмовляли: "Ми тобі й на кухні зготуємо, і з сином погуляємо. Тільки пострижи", — розказує Наталія.

За фахом Ващук — економіст. Закінчила Волинський держуніверситет.

— Це я заради батьків університет закінчила, — каже. — Перукаря вони не вважають за професію. А я змалку мріяла. Після вузу закінчила курси перукарів у Луцьку. І вже сім років працюю. Оформилася підприємцем.

45-річна Олена Рябушко зі столичного передмістя Новосілки теж стриже вдома:

— Раніше працювала в київських перукарнях. Набралася досвіду. Десять років тому зламала ногу. Їздити на роботу не змогла. А вдома — легше.

Реклами домашні перукарки не дають. Клієнти радять їх іншим. Витрати — лише на інструмент. Краще одразу купувати професійний. Побутові фени, машинки для стрижки швидко вийдуть з ладу, якщо вмикати їх кілька разів на день. А професійна техніка працює до двох років. Спеціальні ножиці за 90 грн довго не потребують гостріння.

— У мене німецькі ножиці "Золінґер", використовую лише професійні фарби, — ділиться Олена. — Бо звичайні починають вицвітати за кілька тижнів. У мене іспанська фарба "Ірайба", інші засоби — "Велла Флекс". Люди знають, що в мене все якісне. Я пораджу хороший шампунь чи фарбу. Їх продають у фірмових магазинах. Бо оті, що постійно рекламують, псують волосся.

Олена Рябушко заробляє гроші на власний салон. У сільраді обіцяли допомогти із приміщенням. Жінка зареєструється підприємцем.

— Цьогоріч перед святами було десь наполовину менше клієнтів, ніж торік. Мабуть, криза вплинула. Але на весну всі жінки прийдуть фарбуватися, — усміхається перукарка.

За день Наталія Ващук заробляє не менш як 150 грн. За чоловічу стрижку бере від 15 грн.

Ващук запросила до себе манікюрницю:

— Я не вмію, ото й покликала працювати одну дівчинку. Тепер усі послуги під одним дахом, як у салоні, але дешевше.

Це я заради батьків університет закінчила. Перукаря вони не вважають за професію

— Якось прийшла до мене жінка, вона приїхала у відпустку з Італії, — веде далі. — Я її підстригла, пофарбувала, зробила зачіску. Кажу, з вас 90. Вона мені дає 90 євро. Кажу, та ні, гривень! Вона засміялася. В італійських салонах простенька стрижка коштує 50 євро. То вона "на чай" залишила.

Побачити нові модні зачіски можна на щорічних виставках і семінарах для перукарів, говорить Олена Рябушко. Наприклад, таку проводитимуть 23–25 квітня у виставковому комплексі Київекспоплаза, що на столичній вул. Салютній, 2б. Майстри-перукарі влаштовують майстер-класи. Там можна купити й інструмент.

Зараз ви читаєте новину «Наталія Ващук влаштувала перукарню у власній квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути