Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2018 06:45

"Найняв продавців, які торгують на пляжах. Плачу по 500 гривень"

Автор: фото надане Ігорем Стецюком
  Ігор Стецюк із міста Біла Церква на Київщині продає букети з раків. Їх виготовляє його дружина. Найменший коштує 500 гривень. Якщо до раків додають лимони та пиво, ціна зростає більш як удвічі
Ігор Стецюк із міста Біла Церква на Київщині продає букети з раків. Їх виготовляє його дружина. Найменший коштує 500 гривень. Якщо до раків додають лимони та пиво, ціна зростає більш як удвічі

— Сім років тому розводив рибу. Але торгувати стало невигідно. Кілограм карасів коштує 25–30 гривень. А таку ж кількість раків можна продати за 190, — розповідає 40-річний Ігор Стецюк із міста Біла Церква на Київщині.

— Ідея бізнесу прийшла не одразу. Якось відпочивали з друзями в Одесі. По пляжу чоловік носив у відрі варених раків. Ми вирішили купити. Здивувало, що всі вони одного розміру. Коли ловиш у річках, такого не буває. Я почав розпитувати, де він брав. Продавець відповідав неохоче. Мовляв, розводять десь поблизу Одеси.

Коли повернувся додому, загорівся ідеєю створити бізнес на раках. Побачив відео в інтернеті, як розводять їх удома в басейнах. Зв'язався з тим підприємцем. Купив у нього технологію за 500 доларів. Той чоловік працював у Латвії на подібній фермі. Навчився, як швидко вирощувати раків. Наприклад, у природних умовах треба чекати рік. На домашній фермі — сім місяців. Перших раків почав продавати минулого літа. Виїхав на столичний ринок. І одразу почалося: де взяв раків, заплати за місце, привези довідку. Тому відмовився від цієї ідеї. Найняв продавців, які торгують на пляжах. Плачу по 500 гривень за день. Улітку щодня заробляю не менш як 5 тисяч гривень. На пляжах розбирають 15–18 кілограмів раків.

Маю ставок в оренді. Затрати на старті були невеликі. Вклав у бізнес 10 тисяч гривень. Придбав ікру. Ставок перегородив на відсіки. Використовував грубу поліетиленову плівку. Завдяки цьому раки між собою не змішуються, мул не потрапляє, легше відібрати. Єдина морока — чистити воду. Поступово ставлю фільтри.

У бізнесі працює вся родина. Дружина робить букети з раків. Їх замовляють замість квітів на ювілеї, дні народження. Найменший коштує 500 гривень. Великий букет із лимонами та пивом обійдеться в 1200. Купують такі в основному жителі Києва. Щотижня замовляють не менш як п'ять штук. Двоє моїх синів проводять майстер-класи для відпочивальників. На пляжі ставлять казан, вчать готувати раків, їсти. Бо багато людей вважають, що їстівний тільки хвіст. За дегустацію страви з навчанням платять 100 гривень. На фестивалях вуличної їжі готували страви з ракових шийок. Після того до нас почали звертатися власники ресторанів.

У серпні раки коштують найдешевше — 130–190 гривень за кілограм. Найдорожчі — з листопада до лютого. Тоді вартість кілограма може досягати до 500 гривень. Але любителі є завжди. Одна компанія замовляє раків на Новий рік. Беруть 2–3 кілограми, незалежно від ціни. Модно зараз замовляти раків на весілля, пікніки. Якщо купують більш як 5 кілограмів, доставляю товар безкоштовно в будь-який район Києва. Ще й ділюся рецептом, як зварити, щоб м'ясо було м'яке. Головне — взяти глибоку каструлю, не пошкодувати води та солі. Додати приправ і кропу. Довше 10 хвилин варити не варто. До столу раджу подавати з маслом і скибками лимона. Дехто смажить раків на грилі, сковороді. Я таке не люблю.

Зараз ви читаєте новину «"Найняв продавців, які торгують на пляжах. Плачу по 500 гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути