Ексклюзиви
вівторок, 03 вересня 2013 00:45

"Найкращі няні виходять із учителів української мови"

Автор: підготувала Анна УСІК
 

— Мама не хотела, чтобы я покидал Николаев. Работал там барменом за 2 тысячи гривен. Летом в Крыму подрабатывал. Если тысячу долларов привозил за три месяца, считал, что мне повезло. Через интернет устроился на работу кальянщиком в Киеве. Услышав, что в Украине можно зарабатывать тысячу долларов в месяц, не поверил, — говорить 24-річний Олег Діденко.

Працює у двох ресторанах.

— Щодня є живі гроші, бо, крім офіційної зарплати, отримую хороші чайові, — каже Олег. — Коли в закладах харчування заборонили курити, нашим ресторанам це пішло на руку. Клієнти перейшли з цигарок на кальян. За вечір маю по вісім-десять замовлень.

До кожного з ресторанів Діденко приходить через день о 16.00. Працює до 23.00.

— Раніше мені нема сенсу з'являтися на роботі. Люди починають замовляти кальян після обіду. Уранці чи після бізнес-ланчів ніхто не курить. Готувати й подавати навчився за кілька днів. Найдешевший кальян у ресторані — від 120 гривень. Найдорожчий — 280. На чай мені часто лишають 30-50. За місяць зі ставкою набігає тисяча доларів. 1,5 тисячі гривень віддаю за квартиру, яку знімаю з товаришем.

Сьогодні тим, хто приїжджає до Києва, добре йти у сферу обслуговування. Там бракує працівників, каже 34-річна Таміла Супронюк, менеджер столичного кадрового агентства.

— За минулий тиждень чотири ресторани шукали кухарів, барменів і офіціантів, два запрошують на роботу кальянщиків. Готель у центрі Києва — консьєржа і ресепшионіста, нічний клуб — охоронців. Коли наймаємо працівників у сервісні служби, віддаємо перевагу 20-25-річним. Освіта нас не цікавить. Головне, щоб справлявся з обов'язками та легко влився у колектив. За пошук роботи грошей не беремо. Кадрові агентства живуть за рахунок роботодавців. Часто потрібні віп-охоронці. Для цього кандидат повинен мати зріст не нижче 1,8 метра й армію за плечима. Іван з Хмельницького раніше охороняв співачку. Тепер його прилаштували до дружини депутата Київради. Має 1,5 тисячі доларів на місяць.

Консьєржем у 4-зірковий готель Таміла влаштувала вінничанку Оксану.

— Ксеня прийшла шукати роботу няні чи репетитора. Коли почула, що вона добре знає англійську і німецьку, проводила екскурсії для туристів-іноземців у Києво-Печерській лаврі, запропонували їй влаштуватися в готель. Погодилася не одразу. Думала, що консьєрж — це щось непристойне. У її обов'язки входить чергування на одному з поверхів готелю, де розташовані номери "люкс". На прохання туристів повинна замовляти квитки в оперу та театри, бронювати столики у ресторанах, займатися переоформленням документів у посольствах. Можуть відправити за покупками, попросити вигуляти собаку чи посидіти з дитиною. За це віддячують щедрими чайовими. За місяць має до 9 тисяч гривень. У 5-зіркових готелях консьєржі заробляють від 2 тисяч доларів.

Кожна третя вакансія — для нянь. Заробітна плата 4-8 тис. грн.

— З мого досвіду, найкращі няні — з учителів української мови. Більшість просять жінок 40-50 років із Західної України. Тисячу доларів пропонують, якщо живе із сім'єю, має один вихідний на тиждень і виконує обов'язки домробітниці.

Бракує плиточників і токарів

2015-го добре зароблятимуть муляри, сантехніки, слюсарі, столяри, електромонтери та машиністи, за прогнозами кадрових агентств.

— Усі хочуть бути економістами, юристами, лікарями та програмістами, але комусь треба стіни рівняти, проводку міняти й у каналізацію спускатися, — каже менеджер кадрового агентства Артем Давидюк. — Уже зараз на чотири вакансії машиніст крана лише один претендент. У Києві на таких робітників великий попит, бо місто й область масово забудовують. На одного муляра є шість вакансій. Такий дефіцит працівників пов'язуємо з низькими зарплатами, що їм пропонують. Але вже 2015 року хороші муляри отримуватимуть не гірше, ніж юристи та економісти. Бракує також плиточників, токарів і шліфувальників.

Зараз ви читаєте новину «"Найкращі няні виходять із учителів української мови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути