четвер, 13 листопада 2008 19:09

Найбільше звільнень в Україні буде в лютому

Найбільше звільнень в Україні буде в лютому

У Вінницькій області не працюють вісім із 22 цукрових заводів. Хоч зазвичай листопад — розпал сезону. Раніше в цей час набирали сезонних робітників.

— Я працював на цукрозаводі в Уладівці, мені сказали писати заяву за власним бажанням, — розповідає Олександр Колодій, 38 років, житель села Уладівка Літинського району на Вінниччині. — У нашому районі багато людей, як я, стали безробітними.

Цієї осені втратили роботу 2,5 тис. цукроварів області. Власники пояснюють — виробництво збиткове. На складах лежить цукор позаминулого року. Скорочує працівників і горілчаний завод "Немирофф", що в райцентрі Немирів.

— Підприємства не змогли закупити сировину, бо банки не видають кредитів. Тепер не мають що переробляти, — пояснює заступник голови Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій, 43 роки.

Cкорочують працівників у важкій промисловості.

— Двісті людей ми вже звільнили, стільки ж плануємо у перші дні нового року, — каже Василь Хрупін, заступник директора Старокраматорського машинобудівного заводу, що в Донецькій обл.

На металургійному комбінаті ім. Ілліча в Маріуполі на Донеччині працюють по два дні на тиждень. Ливарники отримували по 30 тис. грн. У вересні нарахували по 2–3 тис. Виплату затримують.

— Іти на інший завод не резон. Усюди платять менше, — зауважує ливарник Ростислав Яременко, 40 років.

Підприємство постачало метал переважно на експорт. Нині замовлень мало. Європейські замовники купують метал в Туреччині та Китаї. Там тонна чавуну коштує майже $300. Ціна української — від $500.

Залізничникам, їх нараховують 380 тис., теж скоротили робочий тиждень. Житель Дніпропетровська Роман Надточій, 27 років, працює монтером колії.

— Раніше наша бригада відпрацьовувала три дні по 12 годин — з восьмої ранку до восьмої вечора, потім мала три вихідні. Тепер робочий день на дві години менший. Кожен писав на відпустку за власний рахунок. Керівництво сказало, — розказує Надточій.

Середня зарплатня залізничників у вересні становила 2,7 тис. грн. Працівників Львівської залізниці, яка охоплює сім областей заходу країни, просять відпочити за власний рахунок п"ять днів. Або скорочують тривалість робочого дня. Про це "ГПУ" конфіденційно розповіла працівниця центрального апарату Укрзалізниці. Восени вантажні перевезення зменшилися на 10%. Дохід приносить транспортування продукції нафтопереробних і хімічних заводів. Вони зменшили виробництво.

— Нам сказали писати заяви, що кожен із нас просить цілий місяць скоротити робочий день на дві години. У мене забрали 29 годин на місяць. Зарплату затримують, — говорить 45-річна швачка Ганна. Жінка працює у пральні Львівського пасажирського вагонного депо N1. — Кажуть, у листопаді знімуть 70 годин. Це майже половина мого місячного виробітку. Отже, й зарплати можуть зменшити. У відомчій газетці вчора написали, буцім персонал сам проситься за власний рахунок. Ото вигадали!

Тим часом до пральні заходить бригадир. Просить кореспондента "ГПУ" вийти. Начальник депо Ярослав Вольвендер, 51 рік, заперечує, що працівників відправляють у відпустки:

— Може, десь таке і є. Але не в нас.

Прес-служба Львівської залізниці запевняє, що офіційного розпорядження не було.

— Керівництво зібрало начальників служб і попросило, щоб вони поговорили з працівниками, — зауважує прес-секретар залізниці Лілія Криницька. — Ми не хочемо звільняти працівників. Відпустки — єдиний вихід.

50-річна киянка Анастасія теж готується до звільнення. Просить не називати її прізвища, щоб її не звільнили першою. Жінка працює лікарем-терапевтом:

— Мою колегу вже попросили звільнити місце. Я товаришую з головлікарем, то він признався, що з міністерства прийшла рознарядка провести чистку кадрів на 20 процентів. Усіх лікарів і медсестер пенсійного віку проситимуть звільнятися. Буцім щоб працевлаштувати на їхні місця молодих фахівців. А дайте-но молодому баранові, якому татко диплома купив, скальпеля в руки. Побачите, що буде.



Найбільше скорочень буде в лютому

У листопаді понад 100 тис. українців працюють за скороченим графіком. Ще 25 тис. відправили у безоплатні відпустки. Вплив економічної кризи першими відчули будівельники. Майже 90% нового житла українці купували в кредит. Із весни банки перестали позичати гроші. Новобудови почали заморожувати.

— Багато будівельників, які виїздили працювати в міста, повертаються додому. Принаймні зиму сидітимуть без роботи. Звільнення кожного будівельника тягне за собою чотири-п"ять звільнень в інших галузях, — розповідає "ГПУ" Михайло Волинець, 52 роки, голова Конфедерації вільних профспілок України. — Найбільше скорочень буде в лютому. Вони не зачеплять лише сільське господарство. Попит на харчі завжди буде. Ситуація на ринку праці стабілізується не раніше як за півроку.

Безпідставно звільнених поновлюють на роботi

Заступник керівника із правової роботи Федерації профспілок України Валентина Приходько, 48 років, дає поради працівникам, яким загрожує звільнення.

— Якщо роботодавець вимагає писати заяву за власним бажанням, панікувати не варто. Відстоюйте свої права.

Роботодавець, якому доводиться скорочувати працівників, за три місяці до звільнень повинен повідомити профком. Бо членів профспілки не можуть звільняти без його згоди. При цьому роботодавець має надати економічне обґрунтування — як виграє підприємство від скорочення штату. Самого працівника сповіщають за два місяці. Спершу мають запропонувати іншу посаду. Якщо відмовиться, можуть звільнити.

На підприємствах, де немає профспілок, роботодавець має право звільнити працівника без попередження.

Якщо робітника примушували звільнятися за власним бажанням, він має написати заяву про порушення трудових прав до профкому. Там, де його немає, звертаються до територіальної інспекції праці. Зазвичай вони діють при службах зайнятості в кожному місті чи райцентрі. Або ж звертаються із заявою до прокуратури. Її можна надіслати рекомендованим листом. Якщо працівника звільнили із порушенням, роботодавцю доведеться поновити людину на роботі.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше звільнень в Україні буде в лютому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути