вівторок, 24 жовтня 2017 08:29

Найбільше виграють на першому етапі лікарі, а в підсумку — пацієнти

— У медичній реформі бачу винятково плюси, — каже науковець і публіцист 44-річний ­Євген Дикий. — Не тому, що вона ідеальна, а тому, що гірше, ніж зараз, нікуди. Заклали механізм, за якого медицина не миттєво, але стане принципово кращою.

Увели поняття медичної послуги, яка оплачується. Тобто припиняється зарплата та утримання установ. З'являється поняття оплати послуги, наданої конкретному пацієнтові. Це суттєво перерозподілить наявні зараз бюджетні кошти на користь лікаря й медсестри. З'явиться конкуренція між лікарнями, лікарями за пацієнтів. Вводять два списки переліку медичних послуг: червоний і зелений. Послуги, які держава повністю оплачує, й ті, за які пацієнт має заплатити сам. Але навіть так значно краще, ніж те, що було. Це легальна оплата, не конверти. Відповідно — можливість судитися у разі неякісного надання послуги. Це робить пацієнта захищеним. Закон вводить поняття зеленого й червоного списку. Які саме послуги потраплять у певний пакет, визначатимуть щороку. Тобто за наявності коштів у бюджеті. Ніхто не забороняє зелений список збільшувати, а червоний — зменшувати. Будь-яка спроба зменшити гарантований перелік послуг викликатиме політичний опір. Те, що один раз людям дали, забрати не так просто.

Найнеприємніше те, що залишилася одна проміжна ланка між джерелом коштів і оплатою лікарів. Кошти все ж таки проходитимуть через місцеві бюджети. Фінальний їх розподіл має бути за принципом наданих послуг. Але це робитимуть через органи місцевої влади. Це додаткові ланки, на яких щось прилипатиме.

Лікарям треба перелаштуватися, навчитися діяти в нових умовах. Також їм доведеться думати не тільки про те, як лікувати пацієнта. Але й уміти рахувати гроші. Тепер вони самі мають порахувати витрати на свою професійну діяльність, починаючи від оплати медсестри, закінчуючи орендою приміщення. Арифметика буде складніша, ніж зарплата плюс конверт. Але виграш у грошах буде відчутний ще з першого півріччя 2018 року. Ми з головним лікарем маленької лікарні у Черкаській області рахували, скільки вона та її лікарі отримуватимуть після реформи. Різниця — в чотири рази.

Найбільше виграють від медреформи на першому етапі лікарі в розмірі зарплати, а в підсумку — пацієнти. Бо самі вибиратимуть лікаря й зможуть судитися за неякісне надання медичної послуги.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше виграють на першому етапі лікарі, а в підсумку — пацієнти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути