пʼятниця, 20 жовтня 2017 00:45

Найбільше вакансій для людей старших 45 років на виробництві

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

18 жовтня уряд ввів квоти для працівників старших 45 років.

— Багато роботодавців відмовляються брати на роботу людей передпенсійного віку. Це вирішимо за допомогою введення мінімальних квот. Щоб у кожному трудовому колективі чотири відсотки працівників були віком від 45 років і старші, — запропонував міністр соціальної політики Андрій Рева, 51 рік.

Рішення почне діяти з 1 січня 2018 року.

— Квоти мають свої плюси та мінуси. Працівники можуть почати зловживати ними. Зараз у такий спосіб виділяють місця для інвалідів. І як результат, маємо ситуацію, коли люди не шукають роботу. Хочуть просто віддати трудову, умовно рахуватися на підприємстві та отримувати зарплату. Роботодавці змушені брати, бо закон зобов'язує, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років.

— Держава могла б зробити так, щоб людей передпенсійного віку було вигідно брати на роботу. Наприклад, повертати частину податків за такого працівника. Тоді роботодавці побачать вигоду для себе. Якщо ж нав'язувати квоти, можна отримати зворотний ефект. 10 років тому ситуація була іншою. На пенсію дозволяли вийти раніше, багато людей цим скористалися. Роботодавці однаково ставилися до молоді і старших працівників. Зараз чомусь вважають, що люди віком 45 плюс — це старі баби та діди. Якщо на співбесіді присутній керівник підприємства чи підрозділу, то зрілого фахівця беруть. Інша ситуація, коли на співбесіду 50-річного кандидата запрошує 23-річний кадровик. Спільної мови вони можуть і не знайти, навіть якщо прийшов гарний спеціаліст.

Найбільше вакансій для людей старших 45 років на виробництві. Там зараз такий дефіцит кадрів, що на підприємство готові брати кого завгодно. Складніше влаштуватися в ІТ-галузі. Потрібен досвід і певні навички.

Загалом ситуація на ринку праці в Україні складна. 94 відсотки роботодавців мають проб­леми з пошуком фахівців. Хоча кількість вакансій постійно зростає. За останні два роки їх стало втричі більше. А кількість населення зменшується. Додалася масова трудова міграція за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше вакансій для людей старших 45 років на виробництві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути