понеділок, 15 лютого 2010 18:06

"Надра банк" повертає по три тисячі гривень на місяць

 

10 лютого вкладники пікетували відділення "Надра банку". Того дня закінчився мораторій на видачу вкладів.

У Вінниці дванадцятеро прийшли до готелю "Південний Буг". Там працює центральне обласне відділення банку. Домогосподарка 46-річна Галина Швець записує телефони пікетувальників:

— Оце й усі, хто прийшов. Хоча вкладників "Надр" у Вінниці чимало. Мій чоловік відслідковує на інтернет-форумі всі новини про банк. Там вичитав про акцію по всій країні. Ми надрукували оголошення. Розклеїли на стовпах і зупинках. Хочемо створювати ініціативну групу, щоб гуртом боронити інтереси. У мене на депозиті 30 тисяч гривень. Термін закінчився два місяці тому. Досі нічого не видали.

У Рівному десяток вкладників пікетують відділення на вул. Поштовій. Яків Мельник, 56 років, хоче забрати $2 тис., які відкладав на весілля сина.

— 2008-го вклад не повернули, умовили переоформити ще на рік. Мали віддати минулої осені. Досі не отримав. Люди з банком судяться. А в мене грошей на адвоката нема.

Пенсіонерка Ольга Боришкевич виграла позов до "Надра банку". Її вклад 2 тис. євро.

— Їхні адвокати подавали на апеляцію. Потім просили мирову угоду. А потім заявили, що в банку немає коштів, — розповідає жінка. — Я буду скаржитись у прокуратуру. Бо виконавча служба не допомогла повернути вклад.

Керівники обласних відділень відмовлялися приймати пікетувальників. Пояснили: іде нарада.

У Національному банку теж радилися — ліквідувати банк чи виділити кошти на виплату вкладів. Урешті оголосили: буде подовжено дію тимчасової адміністрації.

Мені сказали прийти аж у березні

Вкладників, які зібралися під центральним офісом "Надра банку"на вул. Артема у столиці, заспокоювали: виплата вкладів почнеться пополудні 11 лютого.

— У четвер і п"ятницю, ми видали 20 мільйонів гривень. Кошти можуть отримати клієнти, виплати яким планувалися на грудень 2009-го, але були відкладені після рішення Кабміну про передачу депозитів "Надра банку" до іншої фінансової установи, — каже Ольга Півень із прес-служби "Надра банку".

Багато відділень у районних та обласних центрах почали виплати лише 15 лютого.

Як пояснили в прес-службі, керівники місцевих філій не мали нотаріально завірених довіреностей. Тому й не починали виплат.

Тепер видають по 3 тис. грн на місяць тим клієнтам, які переоформили вклад за так званою комплексною програмою.

— У мене 4 тисячі євро на рахунку. Вклад закінчився в січні, але його не видають. Сказали прийти по 3 тисячі гривень аж у березні. А ті гроші, які зарахували на картку, досі заморожені, — обурюється киянин 32-річний Сергій.




245 000


СТІЛЬКИ вкладників налічується в "Надра банку", за повідомленням прес-служби фінустанови. До комплексної програми виплати депозитів 2009 року записалися 135 тис. вкладників. Депозити виплачують лише таким.


42 040


СТІЛЬКИ гривень у середньому лежить на одному вкладі "Надра банку". На 1 січня 2010 року внесли у банк 10,4 млрд грн.

Для порівняння — на депозитах "Приватбанку" знаходиться 64 млрд грн. Ця фінустанова залучила найбільше коштів у країні.

Затримки виплат можуть почастішати

2010-го українським банкам  затримують повернення 170 млрд грн кредитів. За рік часта проблемних кредитів збільшилася майже вчетверо. Такі дані має Асоціація українських банків.

— Це 9,6 процента від загальної суми позик. Частка поганих кредитів зростає. Я буду радий, якщо на кінець року їх буде 18 відсотків, — каже президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко, 56 років.

Більшість банків приховують реальне фінансове становище, не показуючи збитків. Інакше клієнти почнуть панічно знімати вклади. Голова ради АУБ Станіслав Аржевітін попереджає:

— На мій погляд, більш реальна частка проблемних кредитів — 25 процентів. Саме стільки їх у банках, де діє тимчасова адміністрація Нацбанку. Їм уже нічого приховувати.

Якщо частка проблемних кредитів усюди сягне 25%, це загрожує кризою банківської системи. Тоді затримки з поверненням депозитів почастішають.

Зараз ви читаєте новину «"Надра банк" повертає по три тисячі гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути