38-річна Марічка Мамалига із селища Ворохта на Івано-Франківщині продає ягнят. Ріже їх чоловік Володимир.
— На шашлик найлучше м"ясо щойно зарізаної тварини, тоді вийде ніжним, м"яким, і його не треба довго смажити, — пояснює господиня. — Особливо ціняться молочні ягнята, ті, які ще не їли нічого, крім молочка. Їх продаємо по 500 гривень. Виходить десь до 6 кілограмів. Старші дешевші: від 300 до 500. Старих баранів віддаємо по 50 гривень за кіло.
Подружжя тримає 50 овець. За рік від кожної має приплід, одне-двоє ягнят. Частину лишають на розплід, решту продають.
— Даємо оголошення, і в Інтернет син давав, і клеїмо паперові, — пояснює Володимир Мамалига, 38 років. — Найбільше беруть зимою, коли туристи сюди їдуть. За день можемо і шестеро овець продати. Весною–літом стільки ріжемо за місяць.
Мамалиги за рік заробляють до 40 тис. грн.
— Торік крутелик на джипі замовив перед Новим роком десяток молочних ягнят. За день мали 5 тисяч, — згадує господар. — Жінці шубу файну у Франківську купили.
Якщо ягнят не вистачає, докуповують у селян на Закарпатті.
— Молочне ягня беремо в них по 350 гривень, тут продаємо за 500 готове зарізане, — говорить Володимир. — Пропонували туристам самим різати, та вони бояться. Минулої зими приїхало мало людей. Снігу не було. За зиму Мамалиги мали десь 20 тис. грн заробітку.
Коментарі