четвер, 20 січня 2022 00:15

На свята викидають продуктів на мільярд гривень

— В Україні на людину припадає 0,5–0,99 кілограма сміття на день. Під час новорічних свят його більше на третину. Переважно викидають продукти, — розповідає 31-річна Ольга Зірко, маркетинг-директорка Центру управління відходами.

— На свята з'являється спокуса купити зайві продукти. Люди готують більше, ніж можуть з'їсти. Впливають традиції — зокрема, перелік і кількість страв на столі. Також не задумуються, як їх правильно зберігати. В Україні на свята викидають їжі на суму від 470 мільйонів до одного мільярда гривень, за оцінками дослідників. У смітник йде 40–50 відсотків фруктів, овочів, коренеплодів. Третина м'ясних, молочних продуктів, зернових, риби. Хоча зменшити кількість відходів легко. Слід скласти святкове меню з урахуванням кількості гостей. Не готувати зайвого. До магазину йти зі списком. Частину продуктів можна заморозити й використати потім. Якщо ж після святкування лишилося багато їжі, слід пригостити знайомих, сусідів.

Із 400 мільйонів тонн сміття, що викидають за рік в Україні, переробляють 3–6 відсотків. Спеціалізованих підприємств мало. Але тенденція позитивна. Серед наших партнерів — понад 700 компаній, що вже сортують відходи. Це банки, посольства, транснаціональні компанії, бізнес-центри, державні та комерційні організації. Вони до цього спонукають і своїх клієнтів. Торік запустили сортування сміття Макдональдз, мережа супермаркетів "Новус", автозаправки "Вог", "Кло". "Нова пошта", мережі "Сільпо", "Метро" роблять це з 2018 року. Все більше українців приходять до свідомого поводження з відходами. Правильно їх сортують, утилізують.

У багатьох країнах популярні ав­томати, де можна здати за гроші пляшки, бляшанки. Позаторік у Києві встановили перший автомат "Япомогабокс". Можна обміняти пластикову пляшку на корм для бездомних тварин. За тиждень роботи зібрали понад 2 тисячі пляшок. Автомат видав 68 кілограмів корму. Такі проєкти знаходять відгук. Хотілося б, аби їх в Україні з'являлося більше.

Зараз ви читаєте новину «На свята викидають продуктів на мільярд гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути