вівторок, 24 вересня 2019 06:31

На субсидії виділяють менше грошей

Наступного року на субсидії пропонують виділити 47,6 млрд грн, йдеться в проекті бюджету. 2019-го на компенсацію витрат з оплати комунальних послуг пішло 55,1 млрд грн. Зменшення видатків не призведе до скорочення кількості субсидіантів у новому опалювальному сезоні, запевнили в Міністерстві соцполітики.

— Це арифметичний перерахунок, пов'язаний зі зниженням ціни на газ. Навряд чи кількість субсидіантів буде скорочуватися, — каже енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років.

— Українцям катастрофічно не вистачає грошей, щоб оплачувати тарифи за європейськими цінами. Середня сім'я на комунальні послуги витрачає 50–60 відсотків місячного доходу. Тоді як в Європі, Сполучених Штатах віддають 10–15 відсотків. Щоб змінити ситуацію, треба встановити справедливу ціну на газ для населення. Згідно із законом "Про ціни та ціноутворення", вартість палива складається із собівартості та економічно обґрунтованого відсотка прибутку для компанії, що видобуває та продає газ. Цього, на жаль, не зробила попередня влада. Інакше газ коштував би 4–4,5 тисячі гривень за тисячу кубометрів зі всіма податками й витратами на транспортування. Крім того, необхідно запровадити масштабні програми з енергоефективності. Перенести запуск ринку електроенергії щонайменше на рік, усунути монополії. Тоді побачимо народження реальних вільних конкурентних ринків, скорочення споживання традиційних енергоносіїв, збільшення використання відновлюваної енергетики. Опалення подешевшає на 30–40 відсотків, знизиться вартість електроенергії, водопостачання. Зростатиме економіка, а разом із нею — доходи людей і державного бюджету.

Антимонопольний комітет порекомендував Нафтогазу не поширювати неточної інформації про можливість заощадити на опаленні взимку. Компанія наприкінці серпня запропонувала споживачам закупити газ наперед. Одна людина може придбати до 25 тис. куб. м. Зробити це треба до 25 вересня.

— Антимонопольний комітет зауважив, що Нафтогаз недостатньо інформує споживача про умови договору. Якщо газ для населення знову подешевшає, то люди, які внесли передоплату, не зможуть платити менше, — додала Марія Яковлєва.

Зараз ви читаєте новину «На субсидії виділяють менше грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути