Ексклюзиви
пʼятниця, 27 липня 2018 05:20

На депозитах зберігається близько восьми мільярдів доларів

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин ­Ворушилін, 48 років, запропонував відмінити відшкодування за валютними депозитами. Пояснив, що держава повинна підтримувати в першу чергу національну валюту.

— Зараз на депозитах зберігається близько восьми мільярдів доларів. Майже 60 відсотків вкладів знаходяться в державних банках. 2005–2006 чи 2010–2012‑го гарантії можна було відміняти. Бо фінансова система працювала стабільно, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Сьогодні такі заяви свідчать, що держава не має достатньо ресурсів для повернення валютних вкладів у випадку кризи. Стільки грошей не надрукуєш.

Криза 2008 року найбільше зачепила банки з іноземним капіталом. 2014–2016 років — фінустанови з українським капіталом. Наступна торкнеться державних банків. Враховуючи інфляцію та знецінення гривні, гарантовану суму навпаки необхідно підвищувати з 200 тисяч гривень до 500–600 тисяч. Для цього достатньо, щоб Нацбанк половину свого прибутку направляв у Фонд гарантування вкладів. Зараз гроші йдуть у держбюджет. Щороку ця сума дорівнює близько 20 мільярдам гривень.

— В українських банках переважають валютні депозити, — говорить адвокат Ростислав Кравець, 44 роки.

— Фонд гарантування вкладів повинен підвищувати довіру громадян до банківської системи. Подібні заяви керівництва не тільки цьому шкодять, а й підривають економічну безпеку країни. Залучення вкладів від населення дозволить повернути гроші в банківську систему, зменшити відсоткові ставки за кредитами. Без гарантій, люди відмовляться від депозитів.

В Україні потрібно ввести 100‑відсоткове гарантування всіх вкладів — як у гривні, так і валюті. Також впровадити більш жорстку відповідальність для акціонерів банків, чиновників Нацбанку, Фонду гарантування. 90 відсотків фінустанов, що стали неплатоспроможними за останні чотири роки, фактично такими були з 2009‑го. А Нацбанк давав їм кошти, їх виводили за кордон. Це призвело до знецінення гривні, економічної кризи.

Зараз ви читаєте новину «На депозитах зберігається близько восьми мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути