четвер, 19 серпня 2021 00:31

"Можна на дві тисячі гривень за раз здати"

Автор: СВІТЛАНА ДУШИК
  Людмила Кондик торгує чорницею на базарі в селищі Сосниця на Чернігівщині. Півлітрова банка коштує 30 гривень
Людмила Кондик торгує чорницею на базарі в селищі Сосниця на Чернігівщині. Півлітрова банка коштує 30 гривень

— По чорницю їздимо з чоловіком машиною. Вирушаємо о шостій ранку, долаємо більше 20 кілометрів. Ягідні місця добре знаю, бо з дитинства її збирала. Мати відправляла до лісу і приказувала не повертатися з порожнім бідончиком, — розповідає 62-річна Людмила Кондик із селища Сосниця на Чернігівщині. Торгує на базарі чорницею. Назбирала біля села Полісся.

— Рву руками. До другої години дня набираю відро. Майже у всіх, кого бачила в лісі, є "брачка" — пристрій для збору ягід. Ним можна ще більше ягід назбирати. Місцевий чоловік у Поліссі вміє виготовляти такий інвентар. Казали, що 400 гривень коштує. А я звикла руками рвати. Ягоди в мене чистенькі, без листочків. Цього року сезон розпочався із запізненням — наприкінці червня. Ось уже середина серпня, а чорниця ще є. Хоч і дрібненька. Збирати ягоди — нелегка справа. Жарко, комарів повно. А ще ґедзі та мошки. Одягаємо з чоловіком шкарпетки, сорочки з довгими рукавами. Засіб від комарів беремо.

Перші ягоди продавала на базарі по 40 гривень за півлітрову банку. Тоді ціна почала падати. Було 35, далі 30 і навіть 25 гривень. Зараз продаю по 30. За два місяці тільки один раз ціле відро продала. Немісцеві купили. А так тільки баночками беруть. Що не продам — у морозилку ховаю. Бо на третій день ягода вже починає псуватись. Якщо не лінуватися, на чорниці можна добре заробити за сезон. Багато людей стараються ловити момент. Деякі сім'ї тільки з цих грошей і живуть. Наприклад, у Поліссі є заготівельний пункт. Приймають чорницю по 67 гривень за кілограм. Якщо старатись, іти до лісу всією сім'єю, то хорошу суму можна виручити. Моя знайома щодня здає ягід на 500 гривень.

У багатьох селах влітку працюють пункти прийому огірків. Їх відкривають заводи. Весною їхні представники пропонують жителям купити перевірене голландське насіння огірків, посіяти в себе на городі.

— Цього року приймати огірки почали з середини липня, — каже 50-літня Олена Циганок. Працює 11 років сезонним заготівельником у селі Велике Устя у Сосницькому районі. — Люди збирають на городі огірки. Вдома їх розкладають за сортами у три посудини: по 7 сантиметрів, 9 та 11. У кожного є трафарет, що допомагає вимірювати довжину огірка. Ціна залежить від розміру. Найменші коштують 15 гривень за кілограм. Більші по 12 та 6 гривень. Нестандартні не приймаємо. Люди привозять огірки. Я їх важу, записую. Ввечері покупець забирає товар і платить гроші. Наступного дня роздаю їх людям. За день на пункт привозять 500–900 кілограмів огірків.

Щоб було вигідно й не дуже важко обробляти, оптимально сіяти десь 350 насінин. У пік сезону можна на 2 тисячі гривень за раз здати огірків. Правда, треба добряче спину гнути. У селах часто так заробляють молоді сім'ї з дітьми. Збирають урожай разом, сортують. Було, що люди спробували й покинули. Бо огірки погано посходили чи не вродили. Або погода підвела.

25 гривень за годину платять працівникам, які перебирають картоплю восени.

Зараз ви читаєте новину «"Можна на дві тисячі гривень за раз здати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути