Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2017 07:35

Молоко купують по 10 гривень за літр
2

Жінки торгують молочними продуктами на ринку Урожай у Вінниці. Найбільше товару привозять із Літинського району. Півлітрова банка сметани коштує 25 гривень, півтора літра молока — 20. Кілограм сиру продають за 75 гривень
Фото: Ельдар Сарахан
35-річна Ольга Літвінова продає сметану та домашній сир на вінницькому ринку Урожай. Молочні продукти за тиждень подорожчали. Найбільше сир – на десять гривень. Продавець каже, ціни почнуть знижуватися у березні

Молоко в населення почали закуповувати по 6–8 грн. У грудні минулого року заводи платили за літр у середньому 5 грн, повідомили в асоціації молочників "Укрмол­пром".

Закупівельні ціни зростають із січня. ­Серед причин називають сезонне зменшення надоїв і скорочення поголів'я худоби.

— Моя свекруха здає молоко по 10 гривень за літр. Раніше за відро отримувала 30 гривень, тепер має сотню. Хоч молоко й не супер добре. Як сир зробиш, то буває з гірчинкою. Але закупівельники беруть, іншого немає. Домашній сир на базарі за тиждень подорожчав на 10 гривень. Кілограм продають по 75. Вибір малий, розкуповують молочне за півдня, — розповідає 46-річна Олена Маланюк із села Малинівка Літинського району на Вінниччині. Торгує на ринку Урожай у Вінниці.

— Скуповую молоко в сусідів по 12 гривень за літр. Роблю сир, сметану і продаю. Мені так вигідно, — каже 43-річна Людмила Іванівна з села Вінницькі Хутори. Прізвище не називає. — Торгуємо вдвох із донькою на різних базарах у Вінниці. До обіду вправляємося. Щодня продаємо по 34 кілограми сиру. Заробляємо чистими 1300 гривень на двох. Такий жирний період триває з кінця січня до початку березня, а потім різко припиняється. Влітку гірше торгувати, бо велика конкуренція. Кожне суне зі своїм товаром на базар. Якщо взимку на молочному ряду стоять 20 жінок, то весною — 50. Зараз собівартість кілограма сиру 45 гривень. Решта — заробіток продавця. Один період брали добре віджатий, без кислинки. Клієнти любили, аби різався пластами. Тепер більше просять із печі, щоб була засмажена скоринка. Не твердий, але й не сильно м'який. Відмовилися від сепараторної сметани, бо жирна. Люди стали більше слідкувати за фігурою. Із залишків кисломолочного сиру інколи готую твердий. Кілограм продаю по 135 гривень. Але на ринок ношу його рідко. Один час продавала в ресторан. Там забракували. Кажуть, щоразу смак інший.

— У мене 10 корів. Молоко не здаю закупівельникам. Це не вигідно. Висока ціна тримається два місяці. А влітку доводиться віддавати за безцінь. Маю клієнтів у Києві. Доставляємо їм молочне додому, — розповідає 57-річна Тетяна Вовчок із села Дмитрівка Фастівського району Київської області.

— Ще маю покупців, яким готую страви з сиром на замовлення. Печу пиріжки, роблю налисники, запіканки. Розвозить продукти син на своїй машині. За доставку грошей не беремо, одразу враховуємо в ціну. Кілограм домашнього сиру продаю по 90 гривень. 1,5 літра молока коштує 25. На замовлення можу зробити навіть сирки в шоколаді.

Люди в селах у нас забиті. Всі чекають, що до них хтось має приїхати, забрати молоко й гарно заплатити. Щоб самим щось придумати, такого немає. Торік була в Польщі. Син повіз на молочний семінар. Дивувалася, що всі фермери самі ­доставляють продукцію клієнтам.

2  107  100 корів було в Україні на кінець минулого року, за даними Державної служби статистики. Із них — 1,6 млн тримає населення. Найбільше молока виробляють на Вінниччині, Полтавщині, Хмельниччині.

Половина заводів не працюють

— Молочна продукція за минулий рік подорожчала на 44 відсотки. Ціни й далі зростатимуть, — розповідає заступник голови асоціації "Укрмолпром" Зінаїда Костенко.

— Вплинули на вартість продукції коливання курсу долара, подорожчання пального, тарифи на світло та газ. Ми проводили аналіз на одному підприємстві. Щороку вони витрачатимуть на 8 мільйонів гривень більше, бо зросла мінімальна зарплата. Половина молокопереробних заводів не працюють. Або лише збирають молоко й перепродують більшим підприємствам. На цей рік держава не виділила нічого на підтримку молочної галузі. Якщо нічого не зміниться, то в нас зникне ринок молока. Його почнуть закуповувати з Польщі. Почастішали махінації. Закупівельники кажуть людям високу ціну. Приймають місяць молоко, а потім нічого не платять. Такий конфлікт був у Тернопільській ­області.

За кордон вітчизняні підприємства найбільше продають згущеного молока, вершків, сироватки, вершкового масла. Про це повідомили в Асоціації виробників молока. Везуть у Молдову, Грузію, Бангладеш, Китай, Єгипет.

Зараз ви читаєте новину «Молоко купують по 10 гривень за літр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути