четвер, 28 травня 2020 07:35

Мінімальна зарплата може бути вище за п'ять тисяч гривень

Уряд готує програму зростання мінімальної зарплати в Україні, сказав президент Володимир Зеленський. Востаннє мінімалку підвищували 1 січня 2020-го. Тоді вона зросла з 4173 до 4723 грн.

— Теоретично мінімальна зарплата може бути вище 5 тисяч гривень. Але треба враховувати, що від її розміру офіційно залежать зарплати держслужбовців, військових, учителів, суддів, прокурорів, лікарів. Також якщо зростає мінімалка, то доведеться піднімати й пенсії, — говорить економіст 54-річний Олександр Охріменко. — З державного бюджету на підвищення мінімальної зарплати й окладів бюджетників додатково знадобиться від 20 до 25 мільярдів гривень. Звичайно, Міністерство фінансів буде проти. Де взяти гроші? Як варіант — надрукувати. Але після цього зростуть ціни.

— Очевидно, що мінімальна зар­плата 250 доларів— це бідність. Водночас в економіці розмір заробітної плати визначається не бажанням влади. А попитом і пропозицією на ринку, продуктивністю праці українців, — каже економіст Борис Кушнірук, 54 роки.

— Якщо уряд планує підняти мінімальні виплати, то повинен пояснити — за рахунок чого це робитиме. У нас і так дефіцит бюджету на 2020 рік становить 300 мільярдів гривень. Крім того, з великою ймовірністю не вдасться отримати рівень доходів, який запланували цьогоріч. Тобто дефіцит зростатиме. Щоб з'явилася можливість збільшити зарплати й вивести економіку з тіні, для малого й середнього бізнесу необхідно зменшувати ставку єдиного соціального внеску.

Якщо говоримо про податок на доходи фізичних осіб, треба розуміти, що після його зменшення насамперед кошти втратять місцеві бюджети. Саме вони є головними отримувачами податків із заробітної плати бюджетників. Доведеться думати, як компенсувати ці втрати. Такі речі поспіхом не вирішують. Можна говорити про соціальну податкову пільгу. Тобто про зростання суми, з якої не братимуть податків. І таким чином збільшити заробітки українців. Сьогодні пільга становить на рівні 1800 гривень. Можна її поступово підвищувати до розміру мінімальної зарплати. Але слід зробити розрахунки, яких втрат зазнають бюджети невеликих міст, де люди переважно отримують малі зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата може бути вище за п'ять тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути