вівторок, 27 травня 2008 16:16

Міжнародні компанії платять студентам тисячу доларів

Зарубіжні фірми налагоджують свій бізнес в Україні. На роботу набирають переважно молодь. Міжнародна молодіжна організація

AIESEC влаштовує зустрічі претендентів і роботодавців. Нещодавно така відбулася в Міжнародному інституті менеджменту на столичній вул. Шулявській.

На роботу запрошують компанії "Нестле", "Сан інбев Україна", "Кінто", "Ілта" та "Делойт ТАС-страхування". Зорієнтуватися початківцям на виставках допомагає молодь із досвідом роботи.

Студент Тернопільського економічного університету Антон Салко, 21 рік, нещодавно повернувся з Польщі. Їздив за програмою AIESEC. Із жовтня по березень проходив стажування на меблевій фірмі. Отримував по $600 на місяць.

— У Польщі ніколи не бував, польською мовою не говорив, — каже Антон. — Достатньо було знати англійську мову. Ця фірма виготовляє офісні меблі для Голландії, Ірландії, Німеччини, Чехії та Латвії. Хочуть експортувати свою продукцію в Україну та до інших країн-сусідів. Як маркетолог я мав вивчити місцевий ринок: користуватиметься продукція попитом чи ні.

Після закінчення стажування поляки запропонували Антонові залишитися працювати у них. Студент відмовився. Пояснив, що мусить завершити навчання. Після захисту диплому хоче працювати із поляками.

Альона Сідак, 22 роки, навчається в магістратурі Києво-Могилянської академії. Заодно працює менеджером у бельгійській компанії "Айвакс". Разом із трьома ровесниками  досліджує для бельгійців вітчизняний ринок. "Айвакс" хоче відкрити філію в Україні.

Якщо не знайдете роботу в Україні, влаштуємо вас за кордоном

— Я три роки ходила на тренінги для менеджерів, вчилася бути лідером, побачила як працює світовий бізнес, — каже Альона. — Поки що отримую від 800 до 1000 доларів. Сподіваюся, що у новому представництві мені запропонують краще оплачувану посаду.

Студент Київської академії економіки Єгор Самусенко, 22 роки, хоче працювати з інвест-банкінгом, тобто вкладанням грошей у цінні папери. Для України це новий напрям, тому фахівців мало.

— Мені лишився місяць до захисту диплому, тому вже шукаю місце, — розповідає хлопець. — Погоджуся на зарплату тисячу доларів. Мені подобається, як працює інвесткомпанія "Кінто". На зустрічі тут можна випитати таке, про що не пишуть і в Інтернеті.

Влаштуватися в зарубіжних фірмах можна після підготовки на тренінгах, які проводить AIESEC.

— За час навчання пропонуємо дві поїздки за кордон на стажування, — розповідає керівник проекту AIESEC Юджин Гирло, 24 роки. — Учасники тренінгів можуть отримати хороші рекомендації провідних компаній, а потім — добре оплачувану роботу і посування в кар"єрі.

Плати за стажування зі студентів не беруть, запевняє Юджин. Допомагають компанії-роботодавці. Нині всюди бракує висококваліфікованих і цілеспрямованих фахівців, тому провідні компанії грошей не шкодують.

— Якщо вам не вдасться знайти роботу в Україні, то за кордоном вас, напевно, влаштуємо, — запевняє керівник AIESEC.

Де записують на тренінги AIESEC

Донецьк, вул. Пушкіна, 13;
тел. (063) 265 50 77
Івано-Франківськ, тел. (067) 742 40 82
Київ, вул. Велика Васильківська, 18;
тел. (067) 657 29 86
Львів, просп. Свободи, 18/7;
тел. (032) 239 44 60
Одеса, тел. (048) 728 86 00
Рівне, вул. Соборна, 14А;
тел. (097) 947 11 46
Тернопіль, вул. Данила Галицького, 6, оф. 19

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні компанії платять студентам тисячу доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути