пʼятниця, 23 липня 2010 02:25

Маєте право не платити чайових

Багато ресторанів вписують чайові у чек. Як правило, 10% від ціни замовлення. Це не відповідає закону про захист прав споживачів, переконаний Олександр Кротенко, 24 роки, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс":

— Чайові — це винагорода офіціантові за обслуговування, за яке він і так отримує зарплату. Офіціант не може вимагати додаткової винагороди. Маєте сплатити лише за спожиті страви та послугу, яку надали на ваше прохання. Наприклад, за музичний номер або чистку взуття. Включати чайові до рахунку не мають права.

Якщо це зробили, а ви не згодні платити — кличте адміністратора чи директора ресторану. Вони мають пояснити, на яких підставах вимагають чайові та ким встановлено їхній розмір. Чому 10 відсотків, а не 5 чи 7? Наголосіть, що додаткові винагороди не передбачені правилами роботи закладів чи підприємств ресторанного господарства, затвердженого наказом намер 219 від 24 липня 2002 року Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції.

Вам повинні виписати новий рахунок, без чайових. Якщо не погоджуються, вас не випускає охорона чи змушують залишити коштовну річ у заставу — вимагайте викликати міліцію. Діє завжди.

Зараз ви читаєте новину «Маєте право не платити чайових». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути