пʼятниця, 05 травня 2017 00:30

"Матрац — найбільш збитковий варіант зберігання грошей"

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Заступник міністра фінансів Юрій Буца: ”Після банківської кризи в українців накопичилось багато готівки. Аналізуємо, як залучити ці гроші в економіку”
Заступник міністра фінансів Юрій Буца: ”Після банківської кризи в українців накопичилось багато готівки. Аналізуємо, як залучити ці гроші в економіку”

— Українці часто не враховують ризики неповернення грошей. Звертають увагу на вищі відсотки, коли хочуть покласти гроші на депозит. А варто оцінити надійність банку, — говорить заступник міністра фінансів Юрій Буца, 33 роки.

Після банківської кризи люди більше довіряють матрацу. Де зберігати заощадження?

— Матрац — найбільш збитковий варіант зберігання грошей. Населення тримає заощадження переважно в доларах. Бо в Україні всі звикли, що курс тільки росте. Зараз немає жодного чинника, щоб у майбутньому курс валют мінявся так драматично, як протягом останніх років.

Щодо збереження заощаджень, за надійністю першими йдуть державні облігації. На другому місці — депозити в банках.

Державні облігації можуть стати альтернативою депозитам?

— Основна перевага облігацій — 100-відсоткова гарантія повернення грошей. Їх розміщують зі ставками 14–15 відсотків. Це гарантований дохід, який держава завжди платить.

Торік міністерство обіцяло запропонувати максимально широку лінійку облігацій внутрішнього займу. Вдалося це зробити?

— 2017 року розміщуємо облігації від трьох місяців до трьох років. Бачимо хороший попит.

Державі було б вигідно, щоб населення більше їх купувало?

— Мали позитивний досвід випуску військових облігацій у травні 2014-го. Їх майже повністю викупили. Був попит у всіх областях.

Після банківської кризи в українців накопичилось багато готівки. Аналізуємо, як залучити ці гроші в економіку. Щоб зараз купити облігації, треба відкрити рахунок у цінних паперах. Після цього через посередника купити облігації. Їх випускають в електронній формі. Після відкриття рахунку туди зараховують куплені облігації.

У Європі люди можуть купити облігації через інтернет. В деяких країнах запустили спеціальну платіжну систему, яка дає можливість купувати державні облігації через мобільного оператора. Такі речі ми теж обговорюємо. Це зробить такі вклади доступнішими для населення.

Яку суму зараз вигідно вкладати в облігації?

— Не менше 50 тисяч гривень.

Скільки купують їх щомісяця?

— У березні продали облігацій на понад 9 мільярдів гривень.

Де у світі найкраще працює цей ринок?

— США — номер один. Британія, країни Європи. Ми аналізували всі країни Євросоюзу з погляду інвестування, вивчали їхній досвід. Дуже багато країн мають спеціальні облігації для населення, які можна купити через інтернет.

Чого бракує для розвитку економіки в Україні?

— Уже бачимо позитивні сигнали від реформ, які зробили в 2014–2016 році. У нас стабільний курс, збалансований бюджет, здорова цифра щодо дефіциту бюджету. Є економічне зростання. Нині головне — залучити інвестиції в економіку. Як внутрішні, так і зовнішні.

Як зараз заходять зовнішні інвестиції?

— Бачимо зростання. Це можна прослідкувати за відкриттям заводів автокомплектуючих. Виробництво автомобілів перемістилося в Східну Європу. Більше компаній вкладають гроші у виробництво автомобільних ­компонентів у Західній Україні. Там є хороша транспортна інфраструктура й дешева робоча сила.

У Львівській області капітально відремонтували трасу Київ — Чоп. І вздовж неї відкриваються підприємства. Таку практику треба поширити в усі регіони. Бо для інвестора важлива якісна робоча сила, наявність хорошої дороги й можливість експортувати.

Назвіть основні інвестиційні події за минулий рік.

— Відкриття заводу "Фуджікура" у Львові. Компанія "Леоні" анонсувала запуск заводу в Коломиї. Щодо державних інвестицій, то в грудні 2016 року домовились про великий кредит із Європейським інвестиційним банком. Гроші підуть на модернізацію залізниці на півдні України. З погляду розвитку аграрного бізнесу, це хороша новина. Дасть змогу створити альтернативу наявному транспортному маршруту, розвантажить залізничні шляхи. Знову ж таки, із цим банком ми підписали проект на термомодернізацію університетів. Враховуючи підвищення тарифів, це дуже потрібно. 21 березня депутати в першому читанні проголосували за закон про фонд енергоефективності. Коли він буде в цілому прийнятий, отримаємо європейський інструмент для інвестицій. Енерго­ефективність — це пріоритетна сфера для залучення коштів. Тому що економія, яку можемо отримати від утеплення будинків, університетів — колосальна.

Зараз ви читаєте новину «"Матрац — найбільш збитковий варіант зберігання грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути