Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 06:00

Майстер зачісок заробляє на рівні з топменеджером

 

— На ринку праці зараз ситуація, як у кризові 2008 та 2015 роки. Українці не поспішають змінювати роботу. Важко переманити людину з одного місця на інше, якщо її більш-менш все влаштовує. Багато кандидатів на співбесідах запитують, як налаштована віддалена робота в компанії, чи скорочували під час карантину зарплати, персонал, — розповідає кар'єрна консультантка Віра Проценко, 43 роки.

У яких галузях немає проблем з роботою?

— Найменше коронакриза зачепила ІТ-сферу, фармацевтичну індустрію. Тут найвищі зарплати. Вакансії на ринку праці все одно з'являються. Хтось іде в декрет, хтось їде за кордон. Але маємо розуміти, що майбутнє за унікальними спеціалістами. Знаю майстра зачісок. Вона заробляє на рівні з топменеджером, тому що одна з найкращих у своїй сфері.

Як за останні п'ять років змінилися співбесіди?

— Зміни не кардинальні. Як і раніше, кандидатів на посаду перевіряють на володіння професійними навичками. Другий блок — завдання на креативність або запитання, на які немає правильних відповідей. Важливо почути, як людина вирішує проблеми. Третє — тестування, щоб визначити — це виконавець чи лідер, креативна людина або системна.

Якщо говоримо про різні покоління, що потрібно для кожного, аби комфортно почуватися на робочому місці?

— Для молоді головне, щоб була свобода, можливість віддаленої роботи, гнучкий графік. Їм важливо отримувати задоволення від життя. Для людей 45+ важливі стабільність, чітка зарплата. Компанії це враховують, коли розглядають кандидатів на посаду.

Є професії, де шукають переважно молодих фахівців. У сфері ІТ середній вік працівників 25–30 років. Таким компаніям важко запросити старшу людину. Бо керівництво хвилює, наскільки вона впишеться в колектив, загальну атмосферу. У класичних професіях вік не має значення — бухгалтерія, фінанси, юридична галузь. Хоча добре, коли команда збалансована, присутні різні покоління. Бо в кожного є своя цінність.

Які вимоги роботодавця справедливі, а які — мають насторожити?

— Варто відмовитися від посади, якщо запитують, чи готові порушувати законодавство. Це більше стосується бухгалтерії, фінансів. Перш ніж іти на співбесіду, слід дізнатися більше про компанію. Почитайте відгуки. Здебільшого пишуть негатив. Якщо він дуже часто повторюється, наприклад, про невиплату зарплати, треба звернути увагу.

Недоречні під час співбесіди запитання про особисте життя — одруження, як часто хворіють діти, чи збираєтесь у декрет. Також щодо релігії чи здоров'я. Про хвороби доречно цікавитися, коли кандидат влаштовується на шкідливе виробництво. Якщо йде мова про класичну професію, подібне має насторожити.

Кандидатам на посаду не варто говорити погано про попередніх роботодавців, навіть якщо розійшлися не дуже добре. Це завжди викликає думки — а як ця людина говоритиме про нас, коли звільниться?

Треба розповідати все, що стосується досвіду, вакансії. Може бути плюсом, щоб отримати посаду. Про помилки згадують, якщо отримали урок і зробили висновки, досягли певних результатів. Не слід брехати, здаватися крутішим, ніж є насправді.

Кажуть, що вже не вдасться пропрацювати за одним фахом до кінця життя. Це справді так? Як часто українці змінюють місце роботи?

— Люди не бояться змінювати місце роботи, особливо молодь. Українці зрозуміли, що можливостей і компаній багато, а життя — одне. В середньому на одному місці працюють три роки. Це виправдано. Бо все швидко змінюється, потрібно постійно отримувати нові навички. Якщо сам не змінишся, тебе викинуть із ринку праці, яким би класним не був.

Надалі українці шукатимуть роботу частіше. Але й лишатимуться ті, хто працюватиме на одному місці. Проте за умови, що постійно отримують нові знання, досвід.

Наскільки в сучасних умовах важлива університетська освіта?

— Вища освіта в класичному розумінні відходитиме на другий план. Бо знання швидко старіють. Зараз беруть до уваги досвід роботи за останні три-п'ять років. Нікому не цікаво, що ви робили сім років тому. Звертатимуть увагу, як розвиваєтеся. Що робили, аби посилити себе як фахівця. Можливо, проходили курси чи додаткове навчання. Володієте комп'ютерними програмами, брали участь у проєктах, що стосуються вакансії. Вища освіта залишається важливою для класичних професій.

Зараз ви читаєте новину «Майстер зачісок заробляє на рівні з топменеджером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути