Ексклюзиви
пʼятниця, 04 травня 2012 05:30

Магазини роблять знижки за розрахунок кредиткою

Автор: фото: Reuters
  Покупці міряють одяг посеред торговельного центру Праги 24 червня 2011-го. Перші 100 покупців іспанського одягу “Дезігал” отримали безплатно по одній речі. Розпродажі влаштовують у Чехії на початку літа. Програма для туристів з колишнього Радянського Союзу включає відвідання розпродажів у Празі
Покупці міряють одяг посеред торговельного центру Праги 24 червня 2011-го. Перші 100 покупців іспанського одягу “Дезігал” отримали безплатно по одній речі. Розпродажі влаштовують у Чехії на початку літа. Програма для туристів з колишнього Радянського Союзу включає відвідання розпродажів у Празі

Одесит 29-річний Володимир Кустов третій рік працює кухарем у столичних ресторанах. Двічі на місяць їздить до Одеси. Квитки на поїзд купує тільки через інтернет.

— Так виходить дешевше, — пояснює. — Якщо брати плацкартний квиток у вокзальній касі, треба заплатити 88 гривень із копійками. Касирка ще й гривню-дві недодасть решти. А через інтернет виходить 76,24 гривні, бо не треба платити касовий збір.

Для придбання проїзних документів через www.e-kvytok.ua треба мати платіжну або кредитну картку. Володимир вводить на сайті номер картки, термін її дії та свою електронну адресу. Система автоматично знімає кошти з кредитки. На електронну пошту Володимир отримує листа із бланком замовлення. На ньому записані дата й маршрут поїздки, номери поїзда та місця. Лист містить секретний код. Із ним користувач іде у касу вокзалу. Там безплатно роздруковують квиток. За рік Володимир заощаджує на поїздках додому до 400 грн.

— Торік я подорожував Європою. Долетів із України в Німеччину, потім у Францію та Італію. Брав квиток на рейс компанії "Візз Ейр", бо їхні рейси до європейських країн утричі дешевші, ніж у "Міжнародних авіалініях України". Правда, я замовляв їх за два місяці до вильоту. Платив 440 гривень за політ. Там уже їздили поїздом. Але й літаки по Європі теж дешеві.

Кустов оплачував квитки на сайті "Візз Ейру". На електронну пошту прийшло підтвердження про оплату. Із ним і сідав у літак.

46-річна Антоніна Слободянюк, вихователька дитсадка у Вінниці, отримує зарплату на кредитку "Приватбанку".

— Із цією карткою можна отримувати бонуси. Наприклад, я платила нею за одяг та взуття у магазинах "Манго", "Інтершик". 5 відсотків суми покупки мені зараховували на картку як бонуси. Свій день народження я святкувала в ресторані "Європа". Потратила 1800 гривень. 10 відсотків суми пішло мені на картку, теж як бонуси. В аптеці "Конекс" повернули 5 відсотків. Чоловік купує бензин на автозаправках "Веллс". За місяць отримуємо 15-20 гривень бонусних. Таких магазинів, кафе по Вінниці чимало. Їх можна розпізнати за наклейкою на вхідних дверях — суничка із зеленим логотипом "Приватбанку". У відділенні мені дали книжечку із адресами всіх точок і розмірами їхніх знижок. Вони є і на сайті банку. Розраховуюсь усюди кредиткою. Бонуси можна одразу витрачати на наступні покупки. А я вирішила назбирати їх на 500 гривень і купити собі духи "Х'юго Босс".

Кошти не можна зняти готівкою. Лише витратити на покупки. Антоніна перевіряє їх кількість у банкоматі.

40-річна Марина Кузора зі столичного "Альфа банку" радить оплачувати кредиткою всі покупки.

— Найголовніша вигода — відсотків не знімають. Бо якщо ви оплачуєте покупки готівкою, перед тим знявши у банкоматі, то з вашого рахунку списують щонайменше 1 процент. Та й розрахуватися карткою виходить швидше, ніж паперовими грошима.

Офіціант може скопіювати картку

Не варто платити карткою у кафе й ресторанах, каже консультант "Приватбанку" на столичному Повітрофлотському просп. 29-річний Олексій Хливчук:

— Зазвичай клієнти сидять за столиком, а картку забирає офіціант. Несе кудись, де стоїть термінал. Може занести в підсобку і скопіювати інформацію з магнітної смуги на картці. Потім можна зробити пластикову копію картки і використовувати для покупок за чужий кошт. Або ж просто зняти гроші готівкою в банкоматі. Тому якщо хочете розрахуватися карткою, просіть, щоб офіціант приніс платіжний термінал на ваш столик. Сучасні пристрої працюють без дротового зв'язку. Вони є в усіх пристойних закладах.

Також підключіть послугу "мобільний банкінг". На ваш телефон одразу приходитимуть есемески із повідомленнями про операцію, скільки грошей надійшло або зняли з рахунку. Обов'язкова зберігайте чеки про операції.

 

Треба мати при собі місцеву валюту

Щовесни та щоосені жителька столичної Оболоні Анжела Ставицька з чоловіком їздять у турпоїздки Європою. Купують гарячі путівки, не дорожчі 200 євро. За тиждень відвідують дві-три країни.

— Коли їздиш Польщею, Чехією або Угорщиною, треба завжди мати при собі трохи місцевої валюти — води купити, заплатити за квитки в музей, — каже 35-річна Анжела Ставицька. — Торік у червні ми потрапили в Прагу якраз на розпродажі. Чоловікові купили кілька пар фірмових штанів, теніски, сорочки, туфлі, светр. Я собі дві пари чобіт узяла й два плаття. Кілька разів міняли євро в обмінниках. Офіційний курс — десь 25 чеських крон за євро. На вивісках обмінників так і писали. А внизу приписка: "Великі суми". 500 євро для них мала сума. Її приймуть по 20 крон за євро або й нижче. Тобто з кожної сотні євро 20 ти даруєш обміннику. А ще без попередження можуть узяти  комісію.

У поїздки Анжела бере кредитку "Віза классік". Оформила її в "Райффайзен банку Аваль", платить за обслуговування 150 грн на рік. Рахунок — у євро. Карткою розплачується в магазинах і ресторанах.

— Банк теж списує обмін за трохи завищеним курсом. Та все одно картка вигідніша. Одна покупка на 2500 крон, тобто 100 євро — і я вже окупила витрати на картку.

Вечеря в празькому ресторані на двох обходилася Анжелі з чоловіком у 650-700 крон. Офіціанти погоджувалися взяти євро за курсом 22-23 крони. На чайові родина лишала 2 євро.

 

Зараз ви читаєте новину «Магазини роблять знижки за розрахунок кредиткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути