середа, 09 січня 2019 07:25

Людям безпідставно відмовляють у субсидії

Автор: Мирослава Бондаренко
 

— Минулий рік відзначився подорожчанням комунальних послуг. Ціна зросла як для населення, так і для підприємств, — говорить енергетичний експерт Марія Яковлєва, 48 років.

Подорожчання газу для населення було вимогою Міжнародного валютного фонду. Ціни й далі зростатимуть?

— Насправді подорожчання газу не є вимогою МВФ. У меморандумах за 2017–2018 роки йдеться, що Україна може вільно обирати економічну політику. Проблема в тому, що уряд вирішив просто підняти ціни на газ. Замість того, щоб запропонувати інший план дій. Наприклад, домовитися про перехідний період на п'ять років, щоб підготувати громадян до ринкових цін на газ. За цей час розробити для населення програми утеплення житла. Компенсувати людям не менш як 50 відсотків витрат на встановлення лічильників, заміну вікон і дверей, утеплення зовнішніх стін, горищ, підвалів. Виділити гроші на модернізацію теплових пунктів, будівництво котелень, установлення теплових насосів і сонячних батарей. Тоді українці скоротили б споживання ресурсів удвічі.

Також потрібно думати, як збільшити доходи громадян. Треба запустити економіку, щоб люди могли заробляти. У бюджет надходило б більше податків. За рахунок них можна підвищити пенсії. Тільки тоді українці зможуть спокійно платити за газ за ринковими цінами.

Звідки Україна постачає блакитне паливо?

— Щороку споживаємо близько 30 мільярдів кубічних метрів газу. Із них 20 — власний ресурс. 10 мільярдів купуємо в Європейському Союзі. Постачаємо з Польщі, Угорщини, Словаччини. У середньому тисяча "кубів" імпортного газу коштує 300 доларів.

Чиновники говорять, що здешевити газ для населення допоможе збільшення власного видобутку.

— Це можна зробити. У 1990-х подібну ситуацію мали з мобільними телефонами. Тоді вони коштували до 2 тисяч доларів. Зараз найпростішу мобілку можна купити за 300 гривень. Бо є багато пропозицій. Сьогодні уряд каже, що в нас ринкова ціна на газ. Насправді маємо одну компанію, яка добуває ресурс, і ціни, які регулює держава. Вони не залежать від обсягів видобутку. ­Кабмін повинен встановлювати ціну на основі собівартості ресурсу та обґрунтованого відсотка прибутку, за законом про ціноутворення. Собівартість тисячі "кубів" газу власного видобутку — 1700 гривень. Водночас Укргазвидобування отримує прибутки на рівні 300 відсотків. Щоб знизити вартість палива для населення, прибуток компанії потрібно зменшити хоча б до 100 відсотків. Тоді ціна на газ із транспортуванням становитиме 4500 гривень за тисячу "кубів". Це дасть змогу на 20–30 мільярдів гривень скоротити бюджет субсидій.

Заборгованість за комунальні послуги становить понад 38 мільярдів гривень. Що робити з боргами?

— Немає офіційної інформації, скільки з цієї суми становлять борги держави, а скільки — населення. Торік на субсидії з держбюджету виділили понад 70 мільярдів гривень. Влада анонсувала, що допомогу отримували 7 мільйонів домогосподарств. Якщо поділити суму на всіх, то виходить по 11 тисяч гривень. На 2019 рік бюджет субсидій — 58 мільярдів гривень. Її потребують 6 мільйонів сімей, за офіційними даними. Тобто виплата в середньому має скласти 9700 гривень. Це нереальні рахунки. Міністр соціальної політики Андрій Рева називає інші цифри — близько 1500 гривень на домогосподарство. Виникає питання — де офіційна інформація про розмір субсидій, кількість отримувачів, борги держави за житлово-комунальні послуги.

Правила оформлення субсидій торік змінювали двічі. Завдяки цьому зменшилася кількість субсидіантів?

— Нові правила справедливіші. Вони виключають можливість оформлення подвійної субсидії. Прибирають тих, хто може самостійно оплатити комунальні послуги. Тому кількість субсидіантів скоротилася. Однак маємо іншу проблему. Люди скаржаться в соціальних мережах, що їм безпідставно відмовляють у субсидії. Громадяни, які дійсно потребували державної допомоги, залишилися без неї.

Зараз ви читаєте новину «Людям безпідставно відмовляють у субсидії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути