вівторок, 11 грудня 2018 07:05

"Люди шукатимуть, як обійти нові правила"

З 1 липня 2019 року українці платитимуть податок і мито за посилки з-за кордону, вартість яких перевищує 100 євро — понад 3 тис. грн.

Зараз в Україні не оподатковуються посилки вартістю до 150 євро — понад 4700 грн. Ця норма діятиме до липня. Потім нараховуватимуть 20% податку на додану вартість та 10% мита на суму, яка перевищує ліміт.

Депутати також скасували норму "про три посилки", яку хотіли ввести з 1 січня. Пояснили, що поштові оператори не справляться. Обмеження передбачало, що одна людина зможе за місяць отримати три посилки. Загальна вартість товарів не повинна перевищувати 150 євро. Починаючи з четвертої посилки потрібно було сплачувати податок і мито.

— У бюджеті не вистачає грошей. Тому чиновники порахували, що можна заробити на посилках українців. Нововведення збільшить надходження до державної казни. Але не настільки, як вони мріють, — говорить економіст Олександр Охріменко, 54 роки. — У першу чергу це стосується товарів з інтернет-магазинів. Їхню вартість можна визначити по чеку. Нововведення не поширюється на посилки від родичів чи знайомих з-за кордону. Вони самостійно оцінюють їхню вартість. Можуть вказати — один долар чи євро.

Зараз багато людей купують товари через інтернет. Отримують їх поштою. Звісно, для українців нові правила не вигідні. Якщо скупився на понад 100 євро, доведеться заплатити мінімум на 20 відсотків більше. Люди шукатимуть, як обійти їх. Наприклад, замовлятимуть товари з нелегальних магазинів. Чи оформлятимуть посилки як такі, що прийшли від друзів.

Обмежувати вартість посилок не потрібно. Це не та сфера, звідки можна вибити гроші. Нехай інтернет-торгівля розвивається. Крім того, однозначно зросте тіньовий бізнес. Україні це не на користь. Водночас ліміт у 100 євро — ще не погано. Бо його взагалі пропонували встановити на рівні 22 євро (близько 700 грн. — ГПУ). Поки рішення відклали. На це впливає як економічний, так і політичний фактори. Попереду вибори.

Основна країна, з якої замовляють товари, — Китай, повідомили в Укрпошті. Американські та європейські інтернет-магазини менш популярні серед українців, бо там ціни вищі. Під час масових розпродажів кількість посилок зростає в 12 разів, порівняно зі звичайним днем.

— У Білорусі обмежили вартість неоподатковуваних посилок до 22 євро. У результаті надходження до бюджету зменшилися. Сьогодні одне з найприбутковіших відділень Укрпошти — в Луцьку. Бо білоруси туди надсилають свої посилки. Потім приїздять забирати, — розповів 42-річний Ігор Смілянський, гендиректор Укрпошти.

Зараз ви читаєте новину «"Люди шукатимуть, як обійти нові правила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути