четвер, 10 червня 2010 07:00

Ліки продають із потрійною накруткою

Автор: фото: REUTERS
  Фармацевт аптеки при лікарні Пекінського університету в Китаї готує суміш лікарських трав.  Їх застосовують замість лікування та вакцинування проти грипу
Фармацевт аптеки при лікарні Пекінського університету в Китаї готує суміш лікарських трав. Їх застосовують замість лікування та вакцинування проти грипу

Марина Козлова торік народила недоношену дитину. Дівчинка важила 650 г. Народжувала в райцентрі біля Дніпропетровська.

— Мене попередили, що легені нерозкриті. Аби доця почала дихати, потрібні ліки  сульфактанти, їх уводять дитині через апарат штучного дихання, — каже Марина Козлова, 31 рік. — У пологовому будинку був український препарат неосурф. Лікарі сказали, що він малоефективний. Дитина виживе, якщо давати італійський куросурф. У ньому в кілька разів більше активної речовини. Одна пляшка коштує 7 тисяч гривень.

Пологи почалися вночі. Лікарі дали телефон постачальника ліків. За нічну доставку він узяв на 200 грн більше.

— Нам сказали, що одного флакона може не вистачити. Іноді треба два або й більше флаконів, щоб дитина задихала. Ми обійшлися одним.

Цьогоріч жінка поїхала на заробітки в Німеччину. Знайома попросила прислати в Україну такі ж ліки для новонароджених. Німецький аналог куросурфу коштує 300 євро за флакон, тобто 2,85 тис. грн.

— Добре, що в нас були гроші. Дитину врятували. Але ж не в кожного є така сума, — говорить Марина. — У картці записали, ніби моя дочка народилася з вагою менше півкілограма. Тобто була викиднем, а не плодом. Якби загинула, пологовий будинок не ніс би відповідальності.

40-річний Сергій — власник аптечного кіоску на Центральному залізничному вокзалі столиці перелічує свої витрати — оренда, зарплата двом аптекаркам і прибиральниці, хабарі пожежникам, санслужбі та податківцям.

— Усі хочуть жити і ми теж. Для чого тоді бізнес починати? Продуктові магазини он теж мають добру накрутку. Я працювати за 2 тисячі гривень на місяць не стану.

Записали, що дочка була викиднем

Сергій має в кіоску близько тисячі найменувань ліків. Найбільше купують недорогі засоби — презервативи, підгузки, знеболювальні, серцево-судинні, від тиску, застуди та шлунка. Їх Сергій продає на 50% дорожче від оптової ціни. Ліки бере в прямих постачальників з-за кордону. Їхні адреси та назви не каже. Дорогі та маловживані препарати привозить на замовлення.

У березні 2010-го об"єднання фармакологічних роботодавців заявило, що ліки подорожчають через підвищення курсу євро. Курс євро знизився, але ціни не змінилися.

— Вартість ліків мало пов"язана з курсом долара чи євро, — каже Сергій. — На китайські та індійські препарати цін не піднімали. А от європейські ліки справді подорожчали. Торік упаковка пігулок "Козар" у мене коштувала 100 гривень. Цього року — від 300. Я підняв, бо оптовики втричі підвищили ціну. Я беру перевірені препарати. Гарантую, що таблетки непідробні.

Фармацевти мають податкові пільги. Проте продають ліки з націнкою до 300%, кажуть у Рахунковій палаті України. Низькі податки мали сприяти зниженню цін і розвитку  виробництва. Натомість пільгами користуються іноземні виробники. Імпортних ліків у продажу в 50 разів більше за українські.

Депутат купує пігулки за кордоном

Депутат-"регіонал" Олександр Черноморов, 57 років, приймає низку препаратів від тиску та цукрового діабету. Конкор та амарил купує за кордоном. Торік — в Іспанії.

— За 60 таблеток конкору заплатив 10,5 євро (99,5 грн. — "ГПУ"). В Україні менша пачка коштує 190 гривень. 120 таблеток амарилу в Іспанії коштують 14 євро. У нас учетверо менша упаковка 120 гривень. Оптова ціна на ліки в Європі вдвічі нижча, ніж у нас.

— Частина надприбутків фармацевтів іде на хабарі для отримання квот, ліцензій, тендерів, дозволів. Інша причина — ліки в Україну завозять лише кілька компаній. Антимонопольний комітет мовчить, — каже Олександр Миколайович. — Слід використовувати будь-яку можливість отримати ліки з-за кордону: купувати самому під час поїздок або просити знайомих. Так набагато дешевше. Більшість ліків у Європі продають без рецепту. При перетині кордону достатньо показати касові чеки.

Зараз ви читаєте новину «Ліки продають із потрійною накруткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути