пʼятниця, 02 березня 2012 00:15

Ліки подорожчали на 60 відсотків

 

Середня зарплата в січні в порівнянні з минулим роком зменшилася на 10,8% — до 2722 грн. Торік у грудні вона становила 2994 грн, повідомляють на сайті Держкомстату.

— Останнім часом у державній статистиці подають завищені показники. Неправильно вираховують інфляцію, внутрішній валовий продукт, — каже керівник Українського банківського порталу Олексій Лупоносов, 31 рік. — Те, що Держкомстат визнав реальне зменшення заробітку, означає, що насправді ситуація — гірша. За чотири роки реальна зарплата зменшилася наполовину. Номінально зарплати залишилися майже такі, як 2008 року. Але тепер за них можна вдвічі менше купити. Ціни на основні групи товарів виросли в 2,5 раза, ліки подорожчали на 60 відсотків. Найманим працівникам коштів вистачає лише на фізичні потреби. Про хобі та духовні вподобання не йдеться. За моїми даними, середня зарплата начальника відділу банку чи страхової компанії в Києві— 2,8—3 тисячі гривень. А не 4 тисячі, як передає Держкомстат.

На думку Лупоносова, ріст зарплат стримують власники крупних приватних підприємств.

— Вони належать одним із найбагатших людей Європи. Кілька років тому створили профспілку працедавців. Після того зарплати найманих працівників застигли на місці. Завдяки цій профспілці крупні підприємства домовилися тримати зарплати на нинішньому рівні. Зменшилася плинність кадрів, бо платня всюди однаково невисока. Профспілок працівників майже немає. Вони залишилися тільки на заводах, і то в ручному режимі.

Зараз ви читаєте новину «Ліки подорожчали на 60 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути