— Люблю дивитися американські фільми. Там часто герої на сніданок їдять бутерброди з арахісовою пастою. Вирішила спробувати її приготувати. Пригощала сусідів і знайомих, усім сподобалася, — розповідає 60-річна Валентина Жосану із села Нова Галещина Козельщинського району на Полтавщині. Разом із донькою 36-річною Оленою Усіковою відкрили власне виробництво солодощів.
Родина три роки тому переїхала з Донбасу. Взяли участь у бізнес-програмі для переселенців від Міністерства соціальної політики. На розвиток власної справи отримали кредит 70 тис. грн. Гроші мають повернути за три роки.
— Кредит витратили на купівлю меланжера. Це спеціальна машина для подрібнення горіхів, виготовлення пасти та шоколаду. Разом із донькою пройшли навчання на онлайн-курсах "Шоколатьє", заплатили 2500 гривень, — продовжує Валентина Андріївна. — Переважно виготовляємо кунжутну й арахісову пасту. Останню пропонуємо в двох варіантах — із білим або темним шоколадом. Плануємо розширити асортимент — додавати до пасти суницю, малину, полуницю. За смаком ласощі нагадують магазинну "Нутелу". Основна різниця — у вмісті горіхів. Магазинний варіант містить 13 відсотків, домашній — 60.
200-грамова банка арахісової пасти без добавок коштує 60 грн. Із шоколадом — 70, кунжутна — 80 грн. Найдорожча паста з фундуком — 110 грн.
— Улітку купують менше, бо є багато свіжих фруктів. Продажі зростуть із вересня. Процес виготовлення пасти нескладний. Мию горіхи, підсмажую протягом півгодини. Кожні 7–8 хвилин перевертаю, щоб не пригоріли й мали однаковий колір. Від цього залежить смак. Потім вмикаю меланжер, поступово туди додаю сировину. Залежно від виду горіха виставляю час. Для пасти з арахісу — 4 години, мигдалю чи фундука — 10. Із 3 кілограмів горіхів отримую 13 банок пасти по 200 грамів. Найбільше купують арахісово-шоколадну. Замовляють на нашому сайті або через соцмережі.
Виробництво поки що не приносить прибутку. Замовлень небагато. Заробіток відкладаю на ремонт цеху. Вже знайшла приміщення, але для запуску бракує грошей. Пробую домовлятися з магазинами в Полтаві та Кременчуці про реалізацію. Але вони вимагають спеціальні документи на товар. На оформлення паперів треба витратити не менш як 3500 гривень.
Для розширення бізнесу почали виготовляти мигдальне молоко.
— Я — 18 років вегетаріанка. Якось спробувала мигдальне молоко, сподобалося. Вирішила робити для себе та на продаж, — розповідає Олена Усікова. — За основу беру мигдаль, мед, ваніль і тростинний цукор. Але такий продукт зберігається в холодильнику не більш як три доби. Тому не можемо його продавати далеко, лише в Полтаві та Кременчуку.













Коментарі