Ексклюзиви
середа, 07 травня 2008 18:18

Квиток на літак коштує 79 гривень

Жителька Вінниці Вікторія Гусак, 24 роки, навчається в Чалмерському технологічному університеті. Це у швецькому місті Ґетеборґ. Прямого рейсу немає, тому дівчина добирається з пересадкою. Авіапереліт в обидва кінці з Києва коштує $610. Зі студентською знижкою — $500.

— Це якщо квитки брати за місяць, — уточнює Вікторія. — Якщо ж за тиждень до вильоту — на 110 доларів більше.

Студентка знайшла дешевший шлях — літаком авіакомпанії "Візз Ейр". Це бюджетний перевізник. Рейсів з України поки що не має. Найближчий аеропорт — у Варшаві. До Польщі Гусак їде потягом із Києва, за $70. Квиток із Варшави до ґетеборґа і назад коштує $90–150.

— Чим пізніше купуєш і чим популярніший напрямок, тим квиток дорожчий, — пояснює студентка. — У вихідні та свята ціни вищі. Іноді, якщо рейс не заповнений, ціни знижують ближче до вильоту. Хоча таке рідко трапляється.

Авіаквитки замовляє через Інтернет, на сайті компанії www.wizzair.com. Зазначає, звідки і куди летить, вибирає дату, вказує номери телефону та банківського рахунка. На електронну пошту отримує підтвердження оплати й індивідуальний код. Дані потрібно роздрукувати, щоб разом із паспортом узяти для реєстрації перед польотом.

— Зареєструватися слід не пізніше як за 40 хвилин до відльоту, інакше квиток пропаде, — каже Вікторія.

Місць у квитках бюджетних авіакомпаній не вказують. Пасажири займають вільні крісла. Можна безплатно провезти 20 кг багажу.

Із Ґетеборґа Гусак літала бюджетними авіалініями до Барселони, Марселя і Мадрида. Квитки туди й назад купувала по $60. Звичайними авіалініями це коштувало б не менше $230.

Із чоловіком черкащанка 25-річна Владлена Марцинкевич минулої зими подорожувала Європою. Користувалися дешевими авіалініями. На переліт Будапешт–Стокгольм–Париж–Будапешт витратили $1200.

— Недолік — що квиток не можна здати. Лише поміняти на інший з доплатою, — розповідає Владлена. — Та й до міста далеко. Від аеропорту "Буве" до Парижа їхали півтори години, так само — від аеропорту "Скавста" до Стокгольма.

Обідів на дешевих авіалініях не подають. Напої можна купити у стюардес. Кількасот метрів від літака до аеропорту треба здолати пішки, а не автобусом.

Із липня дешеві перельоти почнуться в Україні. Зі столичного аеропорту "Бориспіль" літак компанії "Візз Ейр Україна" літатиме до Запоріжжя, Львова, Одеси, Сімферополя та Харкова. Із Сімферополя — до Харкова та Львова. Квиток коштуватиме від 79 грн.

— Така ціна буде, якщо забронюєте місце за 2–3 місяці, — каже керівник "Візз Ейр Україна" Джозеф Вараді, 42 роки. — Ближче до польоту вона зростатиме до 200–250 гривень. Якщо брати квиток вранці на вечірній рейс, віддасте 1500.

В Україні курсуватиме новий літак "Ейрбас-320". Витрати на його техобслуговування менші. Літатиме 12–14 год. на добу. Місць буде не 150, як у стандартному плануванні, а 180. Усе це й дозволяє знизити вартість перельоту, пояснює Вараді.

Пасажир розраховуватиметься кредитною карткою. Квитки вже продають. Зарезервувати їх можна за телефоном (044) 206 48 88.

У вересні "Візз Ейр Україна" відкриє дешеві рейси до Німеччини та Італії. 2009-го — ще 57 маршрутів.



Інтернет-сайти дешевих авіакомпаній

www.easyjet.com

www.ryanair.com

www.go-fly.com

www.wizzair.com

www.airberlin.com

www.skyeurope.com

www.smartwings.net

www.centralwings.com

www.jetblue.com


Кордон вигідніше перетинати пішки


Житель Рівного Сергій Петручок, 32 роки, нещодавно їздив на екскурсію до польського міста Краків. Кордон перетнув пішки.

— Автобус зі Львова до Кракова коштує близько 300 гривень. Товариш сказав, що якщо перейти кордон, заощаджу пару сот гривень, — каже Петручок.

Із Рівного до Львова Сергій доїхав електричкою за 12 грн. Звідти до прикордонного містечка Шегині   маршруткою.

— З Медики, першого польського міста, їхав маршруткою за 2 злотих. Це 4 гривні. У Перемишлі сів на електричку до Кракова за 35 злотих — це 70 гривень, — пояснює. — Добрався за 12 годин. Автобус їде стільки ж, але на кордоні може простояти хтозна-скільки.

На дорозі туди й назад Сергій Петручок зекономив 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Квиток на літак коштує 79 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути